Voor het slapen de kerk in met Heilige Nachten

In de kerk slapen bij Heilige Nachten

Halleluja! Op zoek naar een overnachting om in hogere sferen te komen? Heilige Nachten is het antwoord. En wie weet vind je in de pop-up hotels in leegstaande kerken wel nog meer antwoorden op de vragen des levens. Ik ging voor de verandering voor het slapen de kerk in. En onderzocht hoe het is om te overnachten in een kerk.

Overnachten in de kerk bij Heilige Nachten

Overnachten in een kerk

Ik heb in de loop der tijd in behoorlijk wat mooie plekken al mogen overnachten, maar nog nimmer in een kerk. Slapen in de kerk deed ik misschien als kind vroeger wel eens tijdens een saaie preek (when you know, you know) maar dit was wel next level. Heilige Nachten maakt er een feestje van. Met mijn voorliefde voor oude gebouwen en plekken met een verhaal, viel ik hier met mijn neus in de boter, bijbel.

Antieke bijbel in de kerk bij Heilige Nachten

Pieter Stuyvesantkerk in Peperga

Ik kan je vertellen dat het meer dan raar is om aan te komen bij een kerk voor een overnachting. De auto parkeer je naast de weg en via de begraafplaats wandel je richting de kerk. De sleutel kan je vinden in een sleutelkasjes, maar in ons geval werden we warm verwelkomt door Hanneke. Iedere kerk heeft een eigen gastvrouw die de ontvangst regelt, maar ook het ontbijt brengt en in ons geval, van alles vertelt over de kerk en de omgeving.Pieter Stuyvesantkerk in Peperga

Een kerk omgetoverd tot hotelkamer met plek voor de hele familie

De Pieter Stuyvesantkerk in Peperga is standaard ingericht met een prachtig hemelbed voor 2 personen, maar er is plek voor 4 personen. In dat geval, dekken ze gewoon twee comfortabele matrasjes erbij, de meiden waren er volop mee in hun nopjes. Bij binnenkomst valt direct het enorme orgel op. Hier mag ook op gespeeld worden en dat maakt de ervaring alleen maar toffer.

Pieter Stuyvesantkerk in PepergaPieter Stuyvesantkerk in Peperga Pop-up hotel in leegstaande kerken

Hemels ontbijtje in de kerk

Na een nacht heerlijk slapen, worden we gewekt door de gastvrouw met het ontbijt. Verse wentelteefjes, sap, gekookte eitjes, eenboel vers fruit en vers afgebakken broodjes met een variatie aan beleg. Wat een verwennerij, het lijkt niet op te kunnen en dat lukt ook niet. Na nog even op het orgel gespeeld te hebben, pakken we onze spullen en gaan we op pad.

Ontbijt bij Heilige Nachten

Kerkje 1621 in Hoornsterzwaag

Alsof je de showroom van Made.com binnenwandelt, alles in Kerkje 1621 in Hoornsterzwaag ademt sfeer. Zoals mijn dochter terecht zegt, dit is meer een knusse huiskamer dan een kerk. Toegegeven de kansel staat er nog met een antieke bijbel (niet aanraken!) er bovenop. Maar verder is er niet veel meer dat doet denken aan de kerk functie die dit gebouw ooit had. Of toch wel?

Kerkje 1621 in HoornsterzwaagKerk ingericht door Made.com

De klokken van de kerk bij Hoonsterzwaag worden wekelijks geluid

Terwijl we arriveren en net gesetteld zijn, schrikken we ons rot als de kerkklokken onverwacht beginnen te luiden. De klokkenstoel had ik buiten wel zien staan, maar ik had niet in de gaten dat deze nog gebruikt werd. Na de 5 minuten luiden, spreek ik de vrijwilliger aan, die mij weet te vertellen dat dit wekelijks op zaterdag om 17.30 wordt gedaan. Zo blijft de klok in gebruik en is het een mooie traditie. En als je het mij vraagt, maakt juist dit de ervaring van in een kerk slapen compleet.

Kerkje 1621 in Hoornsterzwaag

Het kerkje is in samenwerking met Made.com ingericht. En ik weet precies hoe fijn een samenwerking met Made.com is.

In de avond eten we een hapje in de buurt, spelen we spelletjes en chillen we op de comfortabele bedden. Veel heeft een mens niet nodig om gelukkig te zijn, toch?

Slapen als een engel en hemels ontbijten bij Heilige Nachten

Ook hier slapen we weer heerlijk, het bed ligt bizar lekker en de haan die kraait geeft het geheel een romantisch tintje. Ook het ontbijt van Rudolphine is wederom hemels.

Weekendje weg in Zuid Oost Friesland

Na een jaar Nederland ontdekken, bedacht ik mij dat we nog weinig in Friesland zijn geweest. Een goede aanleiding om  twee kerkjes in 1 weekend te bezoeken in  Zuid Oost Friesland. Kerkje 1621 in Hoornsterzwaag en de Pieter Stuyvesantkerk in Peperga, liggen beide in Zuid Oost Friesland. Van beide dorpjes had ik nog nooit van gehoord, maar toen ik zag dat de kerkjes vlakbij natuurgebied de Weerribben lag, wist ik dat ons een fantastisch weekend stond te wachten. We huurden op zaterdag een fluisterbootje bij De Gele Lis en voeren zo Nationaal Park De Weerribben, één van de mooiste Nationaal parken in Nederland. In de regio heb je leuke steden en dorpen om te bekijken of ’s avonds gezellig uit eten te gaan; Wolvega, Drachten, Gorredijk en Appelscha.

Fluisterboot huren Nationaal Park De WeerribbenFluisterboot huren Nationaal Park De Weerribben

Boek ook een overnachting in een kerk met Heilige Nachten

Heilige Nachten is een initiatief van Sanne en Jennemie. Daar waar ik droom over een verlaten kerkje kopen en deze om te bouwen tot woonhuis, gaan zij een stap verder. Zij toveren leegstaande kerken om tot pop-up hotels. De missie: het voortbestaan garanderen van een belangrijk stukje cultureel erfgoed en tegelijkertijd exclusieve plekken creëren voor een unieke overnachting in Nederland.

TIP: Een mooie aanleiding om op een andere manier Nederland te ontdekken!

Stichting Heilige Nachten

Wat moet je weten voor je een nacht bij Heilige Nachten boekt?

 • Niet alle kerkjes hebben een badkamer.
 • De koelkastjes zijn al gevuld, je consumpties reken je na je verblijf af (neem contant geld mee).
 • Er is meer dan genoeg koffie/thee aanwezig.
 • Onbijtje kan je afstemmen met de gastvrouw. (aanrader!)
 • Per kerk wisselt het aantal gasten. Vrijwel altijd kunnen er bedjes bij gelegd worden, zoals bij ons voor de 2 tieners.
 • Er zijn spelletjes aanwezig
 • Er is geen WIFI.
 • Je verblijft in een monument, vaak met een begraafplaats ernaast. Dit betekent; respectvol omgaan met de plek en de omgeving.
 • Een overnachting kost 150 euro per nacht met 2 personen en dat is iedere cent meer dan waard.
 • Als je niet goed tegen veel licht kan, neem dan een slaapmasker mee.
 • De bedjes zijn al gedek en er liggen handdoeken, theedoeken et cetera.
 • Er is niet overal een keuken aanwezig, plan van tevoren alvast een lekker resaurantje in de buurt. Er staan tips op de site per kerk.

Overnachten in een kerk | Heilige Nachten

De conclusie: Holy Moly, is wel op zijn plek. Het is meer dan bijzonder om op een plek tte overnachten mett zoveel geschiedenis. Om op deze manier een nieuwe invulling te geven aan al de prachtige kerkjes die Nederland kent, is te bewonderen.

Unieke overnachtingen “tried & tested” door Instagrambloggers.nl:

Voor het slapen de kerk in met Heilige Nachten Voor het slapen de kerk in met Heilige Nachten

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.