Je weet dat je weekendje weg geslaagd is als je twee uitgelaten tieners op je achterbank naar huis neemt. Dus, ja, onze staycation in @natuurhuisjeopdeveluwe in Beekbergen, vlakbij Nationaal Park Hoge Veluwe was een doorslaand succes.
Slapen in een natuurhuisje op de Veluwe
Dat kwam in de eerste plaats door de super gezellige setting bij onze overnachtingsplek ‘Natuurhuisje op de Veluwe’. Het duurzame vierpersoons tiny house van Jeanine en Janneke, dat nog geen jaar oud is, staat midden in ’t groen aan de rand van Droompark Beekbergen. Samen met andere tiny houses ligt het aan een openlucht binnenplaats met loungebanken, hangmatten en een hot tub. Vlak voor de deur is een grote vuurplaats waarin je een fijn kampvuur stookt en bijvoorbeeld marshmallows of zelfgemaakte broodjes roostert. Slingers met lampjes hullen de plaats met mooie beplanting in sfeerlicht.
Sterrenkijken door het daklicht vanuit je bed
Binnen voelt het houten huisje door het hoge plafond ruim aan. Je slaapt op een vide met een tweepersoonsbed. Geweldige extra: wanneer je ’s avonds voor het slapengaan het licht uit doet kun je door een raam in het plafond (dat als een bobbel in het dak zit) de heldere sterrenhemel bekijken. Dat hadden we nog niet eerder mogen ervaren. Hoe gaaf! Op de begane grond is een ruimtelijke bedstee met nog een tweepersoonsbed te bereiken via een trapje. Vanuit de bedstee heb je een leuk uitzicht op de rest van het huisje. Luxaflex biedt privacy en geeft het interieur een moderne touch. Er is een keukentje en een eettafel plus een eigentijds en gezellig ingerichte zithoek met kachel en tv. De badkamer bergt een wc en douche. Tandenpoetsen doe je in de keuken, wat mij betreft het enige minpuntje, een Tiny House biedt niet altijd ruimte voor die extra wastafel ;). Voor de rest alleen maar lof.
To do tips op de Veluwe
Wij waren hier gedurende de lock down in de kerstvakantie. Mijn tips zijn daarom allen buitenactiviteiten. Daar leent de Veluwe zich natuurlijk ook het beste voor. Hier ga je heen voor ontspanning in de natuur. Ik zal later in het blog nog wat tips geven van plekken die ik zonder corona beperkingen graag had bezocht. Goede reden om nog eens terug te keren.
Fietsen door Nationaal Park Hoge Veluwe
Een bezoek aan NP Hoge Veluwe kan natuurlijk niet ontbreken. Op een klein kwartiertje rijden van het huisje is de Hoenderloo ingang te vinden. Omdat het park nogal uitgestrekt is stapten wij, nadat we de entree hadden voldaan (volwassenen: €10,95, kinderen: €5,50), op de gratis witte fietsen. We toerden van daar uit langs jachthuis St. Hubertus (ontworpen door architect Berlage), het centrum van het park met onder andere het Kröller-Müller Museum, stuifzandvlakte De Pollen en via het Deelense veld weer terug richting Hoenderloo. De Pollen deed me denken aan de Loonse en Drunense Duinen in Brabant. Ik was onder de indruk van het weidse Deelense veld met her en der een eenzame boom of wandelaar en glooiingen aan de horizon.
Wandelen bij de hoogste waterval van Nederland
Wist je dat de hoogste waterval van Nederland in Loenen te vinden is, op een steenworp afstand van het huisje? Nu moet je je bij een waterval in Nederland niet iets indrukwekkends voorstellen maar toch vonden wij het leuk om deze waterval uit 1869 met een verval van 15 meter te bezoeken en de wandelroute Vrijenberg te lopen. Je kunt hier vanuit het huisje naartoe wandelen maar je kunt ook de auto parkeren bij parkeerplaats Vrijenberg.
Een bezoek aan de schaapskooi in Hoog Buurlo.
Helaas waren de schapen met de herder op reep toen wij er waren, maar in Hoog-Buurloo, een eeuwenoude bos- bewoningskern, wordt nog een schaapskudde gehouden. Mooie statige beukenlanen leiden naar de oude en nieuwe schaapskooi. Dus ook zonder schapen is deze omgeving het bezoeken waard. De schaapskooi dient als nachtverblijf voor de schaapskudde. En dat is al zo sinds de 9e eeuw. De tijd lijkt hier dan ook stil te hebben gestaan. Ondanks afwezigheid van de schapen klosten wij lekker met onze modderlaarzen door de weiden en over de lanen. Foto’s op Instagram bewijzen het hier sprookjesachtig mooi is tijdens mistige ochtenden. Een bezoek aan deze plek is perfect te combineren met de volgende, Radio Kootwijk.
Monumentaal gebouw van Radio Kootwijk in het Kootwijkerzand
Het imposante gebouw, dat het midden houdt tussen een tempel en een sfinx, contrasteert prachtig met de lege, woeste omgeving van het Kootwijkerzand. Het heeft iets surreëels. Het is niet voor niks regelmatig decor geweest van tv-programma’s en films. We konden vanwege de corona restricties niet naar binnen maar het zendstation dat in de jaren twintig werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indie, heeft ook een schitterend interieur met een hal met prachtige zwart-witte patronen op de vloer.
Tips ‘things to do’ in coronavrije tijden
Zodra we verlost zijn van Corona wil je tijdens een verblijf in het natuurhuisje misschien ook een bezoek brengen aan:
- Pittoreske plaatsen in de buurt om te bezoeken
Apeldoorn (eigenaressen van het Tiny House tipten ons ook het Park Berg & Bos) en het wat verder gelegen (25/ 30 minuten rijden) hanzesteden Deventer en Zutphen aan de IJssel.

Hanzestad Zutphen | Foto: @elianeroest

Hanzestad Deventer | Foto: @elianeroest
- Beeldentuin Kroller Muller in NP Hoge Veluwe
- Kasteel ter Horst in Loenen
- Kasteel hoppen op de Veluwe in Gelderland
De mooiste Instagram-proof vakantiehuisjes in Nederland:
- REVIEW: Weekendje weg bij Boshuis Nooitgedacht
- Vakantiehuis ‘Huis onder de Vuurtoren’ in Huisduinen
- Een weekend offline in cabin LOOF en Haspengouw (BE)
- De mooiste Instagram-proof natuurhuisjes van Nederland en België