20 Tips voor een micro avontuur

Bepaal een inspirerend thema voor je micro avontuur

Omdat we de strijd tegen Covid-19 nog steeds niet hebben gewonnen, zijn micro-avonturen zowat de enige manier om aan je reisbehoeften te voldoen, tenzij je in de gelukkige omstandigheden verkeert om een ​​lange tijd in het buitenland door te brengen. We kunnen veel negatieve dingen zeggen over deze crisis, maar het positieve neveneffect is dat het een extra stimulans is om met ‘nieuwe ogen’ naar onze eigen omgeving te kijken. Ervan uitgaande dat we nog niet zo snel van Corona af zijn, geeft deze blog wellicht inspiratie voor nu en later.

Ontdek het onbekende in het bekende

Voordat ik mijn tips met jullie deel, eerst een definitie van microavontuur. Een micro-avontuur is volgens Alastair Humphreys, de pionier van het micro-avontuur:

“Een avontuur in de geest van een groot avontuur, alleen is een micro-avontuur kort, goedkoop en dichtbij. Je hoeft dus niet veel tijd en geld te hebben om een ​​nieuwe uitdaging aan te gaan.”

En het is dus ook lokaal, waardoor het beleven van microavonturen juist tijdens de Corona crisis een fijn tijdverdrijf is om de sleur van het thuiszitten te doorbreken. Mits je je natuurlijk verder aan de regels houdt. 

Beleef micro avonturen: meer dan 20 tips!

Ik zal deze definitie verfijnen en me in deze blog puur concentreren op binnenlandse reisavonturen.

De belangrijkste tip! Verander je mindset

Als dit je niet lukt, wordt het moeilijk om van een microavontuur te genieten. Als je je manier van denken wél kunt veranderen, zijn gelukkige momenten gegarandeerd. Reset je verwachtingen, kijk naar de wereld met de ogen van een kind, waardeer en geniet van het kleine, wijk af van de gebaande paden. De reis is belangrijker dan de bestemming. Een veel gehoord cliché maar oh zo waar. En om nog een cliché te citeren: “Doe het gewoon!”

Een micro avontuur beleef je om de hoek

Tips om je bestemming te bepalen

Creatieve manieren om je bestemming te bepalen, niet geïnspireerd door reisgidsen, Instagramfoto’s of je bucketlist, maar door toeval bepaald:

 • Prik blind een bestemming of hang de kaart van Nederland aan de muur en laat een dartpijltje bepalen waar je heen gaat. Als je mist, moet je thuis blijven ;0). Zoek online naar informatie over die plek en ga vervolgens op pad om je toevallige bestemming te ontdekken. Of nog avontuurlijker: bereid je niet voor en ga gewoon.
 • Teken een straal van laten we zeggen 10 km om je huis met een passer en verken elke dag (of week) een andere windrichting tot aan de rand van de omtrek.

Tips om een inspirerend thema voor je micro avontuur te bepalen

 • Zoek naar het buitenland in ons eigen kikkerlandje. Ga naar de hoogste heuvels in ons overwegend vlakke land en waan je even in Oostenrijk. Maak een roadtrip langs kastelen. Niet in de Loire in Frankrijk, maar in je eigen provincie. Zoek naar lanen met cipressen zoals in Toscane. Ontdek de meest tropische Robinson Crusoe-sfeer die je kunt vinden of ga dieren in het wild spotten zoals je in Afrika zou doen. Zo heb ik afgelopen maand flamingo’s gespot in Nederland. Ja, die leven hier gewoon aan het Grevelingenmeer! Of verken steden, dorpen, gehuchten en natuurgebieden die de naam dragen van een buitenlandse bestemming. Zo kun je van Amerika (Limburg) naar Turkeye (Zeeland) en van Borneo (Brabant) naar Palestina (Utrecht) reizen zonder in het vliegtuig te stappen en de grens over te steken!
 • Laat een beroemde schilder of schrijver je ‘gids’ zijn en bezoek de plaatsen die de kunstenaar of auteur heeft vastgelegd of waarover hij/ zij schreef. Zo wees Vincent van Gogh mij de weg langs mooie landschappen in mijn provincie Brabant. Ik schreef er een blog over: 5 schilderachtige spots en landschappen in Oost-Brabant. Een andere optie: bezoek de plaatsen die worden beschreven in je favoriete roman of film. Denk aan “Terug naar Oegstgeest” van Jan Wolkers of ‘De Eetclub’ van Saskia Soort dat zich afspeelt in Bergen. Of ga naar het Deventer van ‘A bridge too far’.
 • Reis terug naar je roots en ga op een trip down memory lane. Letterlijk deze keer. Ga naar je geboorteplaats, de stad waar je woonde, waar je studeerde, waar je grootouders woonden, waar je je eerste vriendje kuste enzovoort. Als je kinderen hebt, kun je ze meenemen en je verhalen delen.
 • Duik in de geschiedenis van je geboorteplaats of woonplaats en ontdek en leer meer over locaties die verband houden met die geschiedenis.
 • Kies een nationaal of lokaal sportevenement en verken de verschillende etappes. Wist je dat je tegenwoordig ook het Elfstedenpad kunt lopen? Het is een stukje langer dan de traditionele Elfstedentocht, maar dit pad brengt je niet alleen langs de steden maar ook langs de parels ín de steden. Je kunt de volle 283 kilometer helemaal volbrengen of per etappe de route bekijken en wandelen, wat je wil. 
 • Ben je een natuurliefhebber? Probeer dan micro-natuur in de stad te vinden en bekijk het van dichtbij. Zoek naar mossen op de muren, uilen in de kerktoren en rivierkreeften in de grachten. Je zult versteld staan ​​welke soorten je tegenkomt. Extra uitdaging: bepaal de Big Five van de stad en maak er foto’s van zoals je zou doen op safari in Afrika.

Bepaal een inspirerend thema voor je micro avontuur

Navigatie- en transporttips voor je micro avontuur

 • Neem een ​​ander vervoermiddel dan normaal: als je normaal te voet op pad gaat, huur dan nu een mountainbike. Spring in een Aziatische tuk-tuk of in een kano en zie hoe koeien herkauwen en je hoog boven je hoofd aankijken. Nooit paard gereden? Nu is het je kans om een ​​(begeleide) paardrijtocht te maken en duinen te verkennen waar je nog nooit bent geweest. Huur een oldtimer en ga op roadtrip naar pittoreske dorpjes. Vergeet je niet te kleden alsof je leeft in het decennium waarin de oldtimer werd gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan Jacky Kennedy-hoofddoekjes. Nu heb je ook geweldig fotomateriaal en filmische scènes die je kunt vastleggen!
 • Wandel of fiets een langeafstandspad van grens tot grens, zo is er naast het bekende Pieterpad ook bijvoorbeeld een Pelgrimspad, een Kustpad en een Trekvogelpad.
 • Volg het water in je omgeving (een beek, kanaal, rivier) en kijk waar je uitkomt. Je kunt er zelfs doorheen waden of zwemmen als dat mogelijk is. Twee jaar geleden zwom ik 5 km door de Amsterdamse grachten, wat een onvergetelijke ervaring was. Niet in de laatste plaats omdat ik mijn hoofdstad op een heel andere manier zag.
 • Navigeer anders dan met je vertrouwde navigatiesysteem of Google Maps: bijvoorbeeld door je kinderen een fietstocht te laten plannen met willekeurige instructies zoals rechts-rechts-links-rechts-rechts-links en kijken waar je terechtkomt. Of laat je hond je de weg wijzen. Ga op roadtrip en stel je navigatiesysteem in op “vermijd snelwegen”, rijd rustig en geniet.
 • Detecteer het niemandsland tussen de stad en de snelweg en verken die gebieden. Of volg het saaiste pad dat je kunt bedenken en loop (veilig) langs de snelweg, net als Alastair Humphreys ooit deed. Omgaan met het ongemak en ongenoegen is de reis en uitdaging.

Navigatie- en transporttips voor je micro avontuur

Hoe kan je een micro avontuur creatief invullen?

 • Neem een ​​schetsboek mee naar buiten en ga tekenen of schilderen. Zoek naar mooie details. Of probeer de emotie vast te leggen die je voelt wanneer je op die specifieke plek bent. Beoordeel het resultaat niet, geniet gewoon van het proces. Een andere creatieve manier om je omgeving te observeren, is schrijven. Koop een dagboek en beschrijf wat je ziet: zowel de prachtige dingen als de lelijke dingen. Sta open voor gesprekken met vreemden die langs komen, vraag naar hun verhaal en schrijf dit op. Hou je van muziek? Ga naar een voor jou nieuwe plek en schrijf songteksten over je eerste indruk of gevoelens die het oproept.
 • Verzamel kleine schatten in de natuur, droog ze en lijst ze in. Zoek naar mooie stenen, bevestig er een kaartje aan met de naam van de plaats waar je ze gevonden hebt en geef ze een mooie plek in je huis.
 • Ruim afval op en maak er kunst mee. Dat is goed voor je creativiteit én het milieu.

Wat is het beste moment voor een micro avontuur?

 • Ga op ontdekkingstocht op andere tijden dan je gewend bent: maak ’s avonds laat of zelfs ’s nachts een wandeling (als de avondklok niet meer geldt). Zet om 3 uur de wekker, ontmoet een vriend en ga wandelen. Ik heb ooit eens een nachtelijke wandeling gemaakt door de duinen op Schiermonnikoog. We konden niets zien, alleen de natuur die snel werden verlicht door de vuurtoren. Met het geluid van golven op de achtergrond. We keken naar de Melkweg op een bankje. Een activiteit waar we het nog steeds over hebben.
 • Bezoek in de winter de bekende zomerspots en bezoek in de zomer de bekende winterspots. Zo bezoek ik het liefste in de herfst of winter de waddeneilanden. Er is dan bijna niemand. Je hebt dan de eilanden vrijwel voor jezelf alleen, terwijl het er in de zomer veel drukker is.

Een micro avontuur in de winter naar de Waddeneilanden

De leukste overnachtingstips voor tijdens je micro avontuur

 • Boek een corona-proof B&B-tje binnen een straal van 5 km van je woning en verken je buurt met de nieuwsgierigheid van een toerist. Door letterlijk door een ander raam te kijken, kijk je anders naar je eigen omgeving. En je zult zeker nieuwe plekjes vinden.
 • Vraag toestemming om in de achtertuin van een vreemde te kamperen of boek een camping in een achtertuin via communities die dat faciliteren, zoals Campspace.
 • Ruil van huis met een vriend(in) die in een ander deel van je land woont en vraag hem / haar om tips ten aanzien van verborgen parels. Zeker als je vanuit huis werkt en verder niet vast zit aan gezin of locatie, is dit een geweldige manier om een deel van ons land anders te ervaren. En dat zelfs gratis!

Nog meer inspiratie voor een micro avontuur

Dé (micro) avonturengoeroe is Alastair Humphreys. Lees zijn boek: Microadventures en / of scroll door zijn website om meer inspiratie op te doen. Dan ben je al een beetje op avontuur. In je hoofd.

In Nederland zijn er twee mooie platforms die ik graag volg over het bovenstaande onderwerp: Alice Goes Wild van Brigitte Ars en Honeyguide. Haal daar nog meer ideeën op voor je micro-avonturen.

Nou, ik hoop dat deze blog je stimuleert om op microavontuur te gaan. Bovenstaande lijst is absoluut niet uitputtend, maar vooral bedoeld om je creativiteit een boost te geven en je te motiveren om erop uit te gaan en je directe omgeving te verkennen. Laat me weten wat je hebt gedaan na het lezen van deze blog of wat voor soort microavontuur-idee je zou willen delen met mij en anderen. Veel plezier en laat je verrassen!

inspiratie voor een micro avontuur

Lees nog meer blogs van Simone:

 

20 Tips voor een micro avontuur