Winterlicht bij Fort Pampus is magisch

comments 28
winterlicht-fort-pampus-ondergrondse-gangen-voorgerecht

Als je regelmatig buiten de deur eet, zou je kunnen zeggen dat je niet snel meer verrast wordt. En toch is dat precies wat er gebeurde op Fort Pampus tijdens de Winterlicht avond. Op zoek naar eten in een ondergronds gangenstelsel leidde tot mooie momenten.

winterlicht-fort-pampus

Bootje varen

De avond begint met bootje varen. Vanaf IJburg stap je op de prachtige boot MS Sailboa, in een half uur tijd wordt je met de rest van de gasten naar Papmpus gebracht. Een bar zorgt voor de nodige drankjes. Uiteraard is dit het juiste moment om de IPA van Pampus even te proeven. Vergeet bij droog weer niet even op het dek te gaan staan, baggerboten en het land in de verte geven iets magisch aan de donkere nacht. Let wel, wij waren er in december dus het was al donker toen wij de boot opgingen.

aankomst-fort-pampus

Voor Pampus liggen; Fort Pampus

Voor Pampus liggen een bekende uitspraak, waarvan de oorsprong bij Pampus vandaan komt. In de 17e eeuw een ondiepe geul in de toenmalige Zuiderzee, zorgde ervoor dat schippers dagen en soms maandelang voor Pampus kwamen te liggen. Je begrijpt, deze mannen gingen zich vervelen, en daar kwam flink wat drank en andere zaken bijkijken. Et voila, voor Pampus liggen. Meer weten van de geschiedenis? Lees hier verder op de site van Pampus.

winterlicht-fort-pampus-ondergrondse-gangenfort-pampus-winterlichtintieme-hoekjes-fort-pampus-winterlicht

Voorgerechten zoeken in het fort

Bij aankomst op Pampus wordt je ontvangen met een warme cider en grote vuurkorven. Even verzamelen voor we het Fort induiken. Hou je vooral aan de kledingvoorschriften, want op hakken wordt je hier niet blij. Onder begeleiding duik je het fort in alwaar je een korte geschiedenisles krijgt. Het is er fris en vochtig. En dan begint het avontuur. Met een houten kratje vol lekkernijen en twee nog lege glazen wordt je het fort ingestuurd op zoek naar de diverse plekken waar er soep, het voorgerecht en de wijnbar te vinden zijn. Door het hele fort staan tafeltjes waar je vervolgens aan plaats kunt nemen. Van intieme hoekjes tot lange tafels met banken eraan. Ik zie veel mensen lekker rondstruinen en elders weer aanschuiven. Onderweg in de gangen vraagt men elkaar of zij de soep al gevonden hebben. Love it.

coquilles-fort-pampus-winterlichtfort-pampus-winterlichtfort-pampus-winterlichtfort-pampus-winterlicht

Diner en dessert in het restaurant

Vanaf kwart over 8 ben je welkom in het restaurant. Een prachtige boom, sfeervolle muziek bieden precies alle warmte die je nodig hebt na je avontuur ondergronds. Het is behaaglijk en de wijnen zijn zalig. Als hoofgerecht krijgen we hollands varkentje en die is gerookt en dat houterige proef je in alles door. Het dessert een wentelteefje met witte chocolade mousse en caramel. Mij iets te zoet, maar om mij heen zie ik dat de rest van de gasten daar geen moeite mee hebben. Al met al een een heerlijke avond.

fort-pampus-winterlicht  fort-pampus-winterlicht-hoofdgerechtfort-pampus-winterlicht-dessert

Bitterzoete terugvaart

En dan is het om 22.20 uur toch echt tijd om terug te varen, iedereen weer aan boord, dit gaat in fases, gezien iedereen geheel op zijn eigen timing de avond doorbrengt. Geen betere manier om zo’n avond af te sluiten dan met een echt Pampus bittertje, stuurt je met een warm hart de nacht weer in. Na de regenachtige terugvaart, doken wij snel onze taxi terug naar huis. Een avond om niet snel te vergeten.

winterlicht-fort-pampus-restaurant

Praktische informatie:

Een ticket voor Winterlicht kost 69,50 en kan je hier bestellen. Wacht niet te lang, want dit is snel uitverkocht. De prijs is inclusief boottocht, een 4 gangen-diner en een deel gaat ook naar de Stichting Pampus voor het behoud van dit stuk erfgoed! Meer weten? Check de website.

Ik was op uitnodiging van Visit Pampus om verslag te doen van de Winterlicht avond. Ik heb zelf besloten er een blog
aan te wijden en geregeld dat ik 2 kaartjes mag weggeven omdat ik het zo leuk vond.
Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

28 Comments

 1. Typisch .T. Aka Tjarda ?

  Oooohhhh ja ✨✨✨✨✨✨✨✨

  Met mijn zussie ?

 2. Dolgraag met mijn leukste (Jera) om extra romantisch te vieren dat we gaan samenwonen ?

 3. Ik zou graag met mijn lief Ruud vd Poel gaan. We zijn in de zomer geweest en vinden Pampus magisch. Ben benieuwd hoe het er op Valentijnsdag uitziet ❤️

  • En ik ben dan weer benieuwd hoe het in de zomer is! Het was nu zo donker, spannend, maar we zagen vrij weinig 🙂

 4. Debby vd Veen

  O ja, dat wil ik heel graag winnen. Ik wilde deze zomer al gaan tijdens de zomeravonden, maar helaas is het er niet van gekomen vanwege privé omstandigheden. Dan ga ik met mijn vriendin ? We zijn allebei gek op lekker eten en bijzondere uitjes. En allebei nog nooit op Pampus geweest.

 5. Ik zou heel graag mijn lief hiermee willen verrassen! Wij zijn dan net terug van 1 week vakantie met onze 3 jonge kids (<5 jaar). Wat hopelijk heel fijn gaat zijn, maar waarschijnlijk ook bikkelen en zonder een romantisch uitje voor 2 ?

 6. Prachtige sfeervolle plek en foto’s Eliane! Lijkt me bijzondere ervaring om daarheen te varen en daar te eten, uiteraard samen met een dierbare vriend(in).

 7. June Vollenhoven

  Beste Eliane,

  Ik zou zo graag mijn vriend ermee verassen. Wij wilden er beide al graag heen, maar dit is er nog niet van gekomen.
  Mijn vriend en ik hebben onze 1 jaar anniversary in februari! We hebben elkaar op een hele romantische manier ontmoet en ik zou graag voor onze eerste anniversary ook iets heel romantisch doen.
  We hebben elkaar ontmoet in de sneeuwstorm, toen heel schiphol plat lag. Ik ging helemaal naar de andere kant van de wereld, Nieuw-Zeeland, omdat mijn broer gemigreerd is en ik ging hem voor het eerst weer zien. Mijn vriend ging naar China, omdat een vriend gemigreerd is.
  Daar stond ik op Schiphol, mijn vlucht geannuleerd. Uiteindelijk in de grootste menigte (rij van twee vertrekhallen! Lang) mijn vlucht weten om te boeken..naar de volgende dag.. Hotels in de buurt waren allemaal vol door alle chaos en ik wilde net terug naar huis met mijn zware backpack, toen ik last minute er per toeval achterkwam dat ik dubbelgeboekt was, mijn ‘andere’ vlucht ging al bijna! In alle haast naar een medewerker gegaan om te checken welke vlucht ik nou écht moest hebben. Die rondbellen. Bleek deze vlucht te zijn! Ik ben zo snel als ik kon mijn bagage gaan inchecken en naar de gate gehold. Net optijd.. kon al in de rij staan om te boarden. Alleen toen werd er omgeroepen dat de vlieghaven van mijn eerste overstap gesloten was door de sneeuwstorm.. iedereen mocht over 2 uur terugkomen.
  Ik was vijf minuten weg en er werd ineens omgeroepen dat we tóch konden boarden. Terug een rij vormen..

  En ineens stond hij recht voor me. Hij lachte naar me en ik keek eerst nog verlegen weg. Maar gedurende het boarden bleef hij achterom kijken en naar me lachen. En wat bleek, we zaten vlak bij elkaar in het vliegtuig! Hij bleef naar me kijken, en ik naar hem. Het was love at first sight 😉
  Uiteindelijk was ik bijna zes weken in nieuw zeeland en we hebben elke dag gechat. En het klikte zo.. het bleek ook nog eens dat hij last minute zijn stoel op de vlucht had gewijzigd, als hij dat niet had gedaan en ik niet twee keer was omgeboekt hadden we elkaar nooit ontmoet! Zodra ik terug was op date gegaan en in feb. Officieel een relatie. En we gaan samenwonen in april! In ons eerste huis. Mét geregistreerd partnerschap. Het voelt gewoon goed. Hij is alles wat ik ooit gewild heb en ooit zal willen.
  Ik zou hem graag hiermee verassen want hij doet zoveel voor mij. Soms is het voor mij wat lastig omdat ik krap zit als student, maar ik blijf mijn best doen, zoals met deze prijsvraag doen en hopen 🙂

 8. Hoi Eliane, leuk je tegen te komen en brune te zien. Ik loot graag mee, ik houd erg van verrassingen voor mijn lief.

  Ciao! Maartje

 9. Met mijn vriend Richard. We hebben ons ten doel gesteld om dit jaar alle forten vd Stelling van Amsterdam te gaan bezoeken . Dit zou een mooi, romantisch en smakelijk begin zijn!!

 10. Dat klinkt echt heel mooi en lekker. ? Dit stukje Amsterdam heb ik nog niet eerder bezocht. En ik zie dat 14feb ook net in het begin van onze krokusvakantie valt, dus hoe ideaal om de kleinste meiden uit logeren te doen en hier met manlief heen te gaan. Past mooi bij mijn goede voornemen voor 2019 om meer te profiteren van het wonen in Amsterdam en er vaker op uit te gaan. Ik ga vast duimen draaien. ?

 11. I ❤ Pampus, en wat is er leuker dan Valentijn vieren tijdens Winterlicht! Dus ik neem graag mijn Valentijn mee

 12. Oh te gek! Dit zou ik heel graag samen met mijn lief ❤️ willen ervaren. We zijn dit jaar 20 jaar samen en hoe romantisch en bijzonder zou het zijn om hem hiermee te kunnen verrassen! Jouw sfeervolle foto’s en verhaal brengen mij helemaal in de stemming….

 13. Oh te gek! Dit zou ik heel graag samen met mijn lief willen ervaren. We zijn dit jaar 20 jaar samen en hoe romantisch en bijzonder zou het zijn om hem hiermee te kunnen verrassen!
  In plaats van samen ‘voor Pampus’ op de bank te liggen lijkt mij het supertof om eens ECHT voor Pampus te liggen! Jouw sfeervolle foto´s en verhaal brengen mij helemaal in de stemming….

 14. Oh wauw wat ontzettend gaaf zeg! Wij houden enorm van lekker eten en als het dan ook nog zo bijzonder is dan is dat helemaal gaaf.
  Ik ga samen met mijn partner. Komen we ook nog eens van de bank op valentijnsdag haha
  Groetjes
  Joyce

 15. Ik weet niet of de giveaway van de kaartjes nog loopt maar ik waag toch een poging..

  Komende februari komt mijn vrouw, na haar bijna 3 maanden niet gezien te hebben, terug uit Australië. Om dit te vieren zou dit natuurlijk een geweldige verrassing zijn om samen te beleven!

Geef een reactie