Quarantaine in beeld | @foodbandits

Mijn fascinatie voor het in quarantaine zitten, neemt met de dag toe. Vol bewondering en soms lichte jaloezie laat ik mij (@elianeroest) verleiden door de vele foto’s op Instagram die zoals altijd een perfect beeld lijken te schetsen. Dit maakte mij nieuwsgierig naar hoe anderen de quarantaine ervaren. Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg aan een aantal mensen om een kijkje in hun quarantaine leven. Zelfde vragen, verschillende setting, ander beeld.

Introductie: Mijn naam is Suus en samen met Johann maak ik Food Bandits. Hierop delen we allergie vriendelijke recepten voor cakes en taarten. Naast dat we dan een goede reden om veel cake te eten is het ons doel om recepten te ontwikkelen die glutenvrij zijn of vegan of lactose vrij. Zodat iedereen met een bepaalde voedsel intolerantie taart kan eten. We hebben twee kookboeken uitgebracht Good Morning & Andere Koek, geven workshops over fotografie en styling en we schrijven daarnaast veel over de zin en onzin van een milieuvriendelijk huishouden.

HOE EN WAAR ZIT JIJ IN QUARANTAINE?

Johann en ik zijn afgelopen jaar in Friesland neergestreken in de zoektocht naar meer rust. We hebben ontzettend veel mazzel dat we direct aan een bos wonen en nemen daarmee voor lief dat de eerste Albert Heijn op veertig minuten rijden is. Johann is scheikunde docent en geeft nu vanuit thuis les. We hebben expres een klein huis gekocht maar merken nu wel dat we een werkruimte missen. Maar aan de andere kant weet ik, Suus, nu alles over de koolstof ketens van glycerol en dat is ook winst.

Johann mist met name de interactie met leerlingen en het is natuurlijk afwachten wat het resultaat zal zijn van het werken op deze manier. Aan de andere kant is het heel fijn dat hij vanuit huis mag werken en vind ik het ook gezellig als de leerlingen aan het kletsen zijn of even hun huisdier laten zien.

quarantaine-in-beeld-foodbandits

WAAR HAAL JIJ NU JE INSPIRATIE VANDAAN?

Doordat ik een auto-immuun ziekte heb verandert er niet zo gek veel voor mij. Ik ben eigenlijk altijd al in quarantaine want ik heb niet de energie om erop uit te gaan of om af te spreken. Natuurlijk maak ik mij zorgen over het verloop van de Covid en wat het betekent voor mensen en ook voor mijn geliefden, maar dit is eigenlijk waar ik al 14 jaar op heb getraind. Ik ben dus gewend om mijn inspiratie online te vinden en in boeken. Hoewel ook het algoritme monster Pinterest heeft gevonden vind ik het nog steeds heerlijk om daar rond te kijken en hoewel ik dus een klein huis heb koop ik nog steeds veel boeken. Al probeer ik meer op e-books te kopen. Ook vind ik het fijn dat bijvoorbeeld het Nationaal Ballet prachtige voorstellingen streamt. Wat zo bijzonder is aan deze tijd is de creativiteit die naar boven komt bij mensen. Ik hoop dan ook dat deze tijd meer bewustzijn zal brengen dat een tandje rustiger leven of met meer zorg naar dier en omgeving ook zo gek nog niet is.

WIE ZIE JIJ NOG EN HOE WERKT DAT?

Ik bel altijd 1 x per week met mijn vader en dan praten we altijd over van alles en nog wat. Verder spreek ik veel mensen via What’s app.

WAT GA JE NOOIT MEER VERGETEN UIT DEZE PERIODE?

Ik vind het heel dubbel want ik zie zoveel mensen die rekening houden met een ander en creatief zijn. Zeker ook alle helden in de zorg maar ik zie helaas ook veel mensen die denken dat het wel mee zal vallen. En dan zie je maar hoe lastig het is om echt te zorgen voor elkaar. Dat mensen niet altijd vooruit kunnen denken. Dit is geen verrassing maar door deze extreme situatie word je wel extra met je neus op de feiten gedrukt. Wat ik verder echt bijzonder vind is hoe stil het nu is en hoeveel ruimte de natuur nu krijgt. Dat is echt geweldig.

HOE ZORG JE ERVOOR DAT DE MUREN NIET OP JE AFKOMEN?

Ik ben dus al aardig getraind en het belangrijkste is om een basisritme te vinden. De ene dag kun je meer doen dan de ander maar een basis ritme geeft je wat houvast en zorgt er ook voor dat je niet teveel en niet te weinig gaat doen. Blijf vooral ook bewegen, er zijn zoveel leuke video’s op You tube. Er is genoeg te doen en weet ook dat als je een keer een baaldag hebt, zat bent of even heel hard moet huilen dat dit echt heel logisch is. Het is ook een bizarre situatie en denk zeker niet dat je nu in één keer twintig cursussen moet gaan doen of dat je kind perfect al zijn huiswerk moet gaan maken. Dat doet het op school ook niet.

ALS DE MAATREGELEN OPHOUDEN, WAT IS HET ALLEREERSTE WAT JE GAAT DOEN?

Eerlijk gezegd naar de bouwmarkt en tuincentrum (ik leid een heel spannend leven) en dan natuurlijk bij mensen langs voor een bakkie, zodra mijn gezondheid dat toelaat. Mijn wens is om een grote lunch te organiseren met alles wat gegroeid is in onze moestuin. Lijkt mij heel tof om leuke mensen bij elkaar te hebben en lekker samen te eten. Maar dan ga ik weer terug naar mijn quarantaine cocon. Daar ben ik ook best gelukkig.

JOUW PERSOONLIJKE TIP OF TRICK?

 Op Youtube heb je Yoga with Adriene, met humor -en zeker geen ambitie om je been in je nek te leggen- geeft zij yoga lessen. Er is ook een zender Yoga with Kassandra die Yin Yoga lessen geeft. Deze zijn echt heel ontspannend en eigenlijk heb je dan gewoon toestemming om 40 minuten lekker te gaan liggen. Voor meer actie heb je Pop sugar fitness en als je echt wil huilen van de spierpijn dan geeft het Nationaal Ballet ook online work-outs. Ik begin er niet eens aan want ik voel nu al de pijn.

Naast het Nationaal Ballet zendt ook The National Theatre, in Londen toneelstukken uit. Waar je normaal amper aan een kaartje kunt komen kun je deze nu ook vanuit huis zien.

En tenslotte was ik al lang gestopt met Instagram als er geen memes waren. @Mytherapistsays en @BasSmit zijn echt hilarisch. Vooral goede komedies kijken zoals The good place is nu echt een must. Alle moord en doodslag komt wel weer na de Covid.

Tenslotte wat advies van onze docent: weet dat weerstand heel normaal is en ook dat kinderen normaal gesproken veel leren van hun medeleerlingen. Die zijn er nu niet en alles is dus anders. Wees geduldig en neem ook zeker eens een borrel of een groot stuk chocolade aan het einde van de dag want dat Johann ook als hij een zware dag op school heeft gehad.

NIEUWSGIERIG NAAR NOG MEER QUARANTAINE VERHALEN?

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.