5 Redenen voor een city trip naar Karlsruhe

comments 13
Karlsruhe Art and Culture Citytrip ZKM Museum

Je hebt de stad Karlsruhe misschien al eens voorbij zien komen onderweg naar andere mooie steden zoals Stuttgart, Straatsburg of zelfs Zürich. Maar wat weet je ècht van de stad Karlsruhe? 5 redenen voor een city trip naar Karlsruhe.

ReizenReizen

Wij geven het maar meteen toe: niet zoveel. Dus toen we door Karlsruhe Tourisme werden uitgenodigd om Karlsruhe te ontdekken, zeiden we meteen; ja! En tijdens die trip vonden we maar liefst vijf goede redenen om Karlsruhe te overwegen voor je volgende city trip, uiteraard in Instagrambloggers-stijl.

(1) Karlsruhe is de hotspot voor kunst en cultuur

Elke stad heeft een unieke identiteit. Karlsruhe’s unieke selling point is de nauwe verbondenheid met kunst en cultuur. Een tussenstop is dan ook veel te kort om kennis te maken met de verborgen kunst- en cultuurparels van deze stad: de voortreffelijke musea.

citytrip-karlsruhe

Begin met een bezoek aan de Staatliche Kunsthalle Karlsruhe, een van de oudste kunstmusea en één van de grootste particuliere kunstcollecties die tot een openbaar museum in Duitsland moet worden gemaakt. Het Badisches Landesmuseum (Staatsmuseum) bevindt zich in het stadspaleis, Schloss Karlsruhe (zie bovenstaande foto). Dan is er het Staatliches Museum für Naturkunde (het natuurhistorisch museum), ook in het centrum van de stad.

Voor liefhebbers van moderne kunst zijn er het ZKM (Centrum voor Kunst en Media) en Städtische Galerie (Stadsgalerie), die onze persoonlijke favoriet waren. Daarover later meer.

TIP: de Karlsruhe Citycard biedt toegang tot de belangrijkste musea van Karlsruhe en meer, vanaf € 16,50.

(2) ZKM: ‘s werelds eerste interactieve mediamuseum in Karlsruhe

Waarom wisten wij niet van het bestaan van een museum zoals het ZKM (Centrum voor Kunst en Media). Gebouwd in een voormalige munitiefabriek, is de enorme ZKM ‘s werelds eerste mediamuseum. Media kunnen praktisch alles zijn. Maar de ZKM is gespecialiseerd in media die ooit op een bepaald moment in de geschiedenis als futuristisch werden beschouwd.

De ZKM-collectie bevat enkele van de allereerste pogingen tot interactieve en door de computer gegenereerde kunst, plus geavanceerde kunstwerken die data en algoritmen verkennen. Een groot deel van de collectie vereist de deelname van de museumganger, waardoor het interactief, leuk en dus erg Instagrammable is. Je zou hier uren kunnen doorbrengen!

ZKM-citytrip-karlsruhe

De buren van de ZKM zijn de Karlsruhe-universiteit voor kunst en design en de stadsgalerij, waar installaties en grote werken van kunstenaars als Anish Kapoor, Andy Warhol, Richard Serra en meer zijn gevestigd. Nu weet je het!

TIP: De exposities in het ZKM zijn op vrijdag gratis vanaf 14.00hrs (maar je hebt toch al je Karlsruhe-kaart, toch?).

3) Karlsruhe; een kasteel, een botanische tuin en een dierentuin

Als je met het hele gezin reist, heb je geluk: Karlsruhe heeft iets voor alle leeftijden. En ook alle soorten bloggers en Instagrammers!

#Facadelovers zullen dol zijn op het gele uiterlijk van het stadskasteel, Schloss Karlsruhe. Voor #Archilovers: als je omhoog gaat naar de toren van Schloss Karlsruhe, vind je een wenteltrap voor je #theworldneedsmorespiralstaircases en #treppenhausfreitag posts. Voor #urbanjunglebloggers is er de Botanische Tuin, die 10 voetbalvelden groot is. En alle #Momswithcameras moeten zeker de mini’s meenemen naar de Zoologischer Stadtgarten voor een kleine boottocht tussen de dieren.

TIP: Waschweib Mimi, geleid door een roddige wasvrouw in ouderwetse klederdracht, combineert het stadskasteel en de botanische tuin in een interactieve wandeling met leuke rollenspellen en geweldige verhalen.

(4) Prachtig uitzicht op de bergen zonder Karlsruhe te verlaten

Wonend in een zo plat-als-een-pannenkoek Holland, missen we de magische momenten en prachtige uitzichten die alleen bergen kunnen geven. Karlsruhe’s eigen “Beverly Hills” heet Turmberg, dat te bereiken is met een korte autorit of met de kabelbaan. De top van Turmberg biedt het beste uitzicht op de stad en was niet overdreven druk tijdens ons bezoek.

prachtig-uitzicht-karlsruhe prachtig-uitzicht-karlsruhe

TIP: Geniet van een drankje bij zonsondergang of een diner met uitzicht bij het restaurant “Anders auf dem Turmberg”. Hier kan je lokale specialiteiten uit de regio bestellen, waaronder wijn uit de wijngaarden van Turmberg, op slechts een paar meter van waar je zit.

(5) Dicht bij de natuur: een gemakkelijke toegangspoort tot het noordelijke Zwarte Woud

Als je zin hebt om de stad te ontsnappen en je onder te dompelen in de natuur, dan is het beroemde Zwarte Woud van Duitsland een perfecte dagtrip vanuit Karlsruhe.

The Northern Black Forest as seen from the Wild Line, a suspension bridge high above the treetops

Neem het zo langzaam of zo actief als je wilt. Wilt je liever ontspannen in kuurparken en pittoreske dorpjes met veel ruimte voor cake en koffie? Of liever een actief avontuur met wandelen, mountainbiken, boomtop wandelen en een hangbrug oversteken op 60 meter boven de bosbodem? Het Noordelijke Zwarte Woud heeft het allemaal, binnen een uur rijden van Karlsruhe.

The Baumwipfelpfad (Tree Top Walk) in Bad Wildbad eindigt met een  geweldig uitzicht… en dan omlaag met de 55meter lange glijbaan!

5-redenen-stedentrip-karlsruhe

Meer Duitsland inspiratie:

Dank aan Karlsruhe Tourismus, die onze reis, accommodatie,
en maaltijdkosten aanboden voor dit verblijf.
En bedankt Baltus Communications voor de uitnodiging!

13 Comments

              Geef een reactie