Winterlicht bij Fort Pampus is magisch

comments 28
winterlicht-fort-pampus-ondergrondse-gangen-voorgerecht

Als je regelmatig buiten de deur eet, zou je kunnen zeggen dat je niet snel meer verrast wordt. En toch is dat precies wat er gebeurde op Fort Pampus tijdens de Winterlicht avond. Op zoek naar eten in een ondergronds gangenstelsel leidde tot mooie momenten.

winterlicht-fort-pampus

Bootje varen

De avond begint met bootje varen. Vanaf IJburg stap je op de prachtige boot MS Sailboa, in een half uur tijd wordt je met de rest van de gasten naar Papmpus gebracht. Een bar zorgt voor de nodige drankjes. Uiteraard is dit het juiste moment om de IPA van Pampus even te proeven. Vergeet bij droog weer niet even op het dek te gaan staan, baggerboten en het land in de verte geven iets magisch aan de donkere nacht. Let wel, wij waren er in december dus het was al donker toen wij de boot opgingen.

aankomst-fort-pampus

Voor Pampus liggen; Fort Pampus

Voor Pampus liggen een bekende uitspraak, waarvan de oorsprong bij Pampus vandaan komt. In de 17e eeuw een ondiepe geul in de toenmalige Zuiderzee, zorgde ervoor dat schippers dagen en soms maandelang voor Pampus kwamen te liggen. Je begrijpt, deze mannen gingen zich vervelen, en daar kwam flink wat drank en andere zaken bijkijken. Et voila, voor Pampus liggen. Meer weten van de geschiedenis? Lees hier verder op de site van Pampus.

winterlicht-fort-pampus-ondergrondse-gangenfort-pampus-winterlichtintieme-hoekjes-fort-pampus-winterlicht

Voorgerechten zoeken in het fort

Bij aankomst op Pampus wordt je ontvangen met een warme cider en grote vuurkorven. Even verzamelen voor we het Fort induiken. Hou je vooral aan de kledingvoorschriften, want op hakken wordt je hier niet blij. Onder begeleiding duik je het fort in alwaar je een korte geschiedenisles krijgt. Het is er fris en vochtig. En dan begint het avontuur. Met een houten kratje vol lekkernijen en twee nog lege glazen wordt je het fort ingestuurd op zoek naar de diverse plekken waar er soep, het voorgerecht en de wijnbar te vinden zijn. Door het hele fort staan tafeltjes waar je vervolgens aan plaats kunt nemen. Van intieme hoekjes tot lange tafels met banken eraan. Ik zie veel mensen lekker rondstruinen en elders weer aanschuiven. Onderweg in de gangen vraagt men elkaar of zij de soep al gevonden hebben. Love it.

coquilles-fort-pampus-winterlichtfort-pampus-winterlichtfort-pampus-winterlichtfort-pampus-winterlicht

Diner en dessert in het restaurant

Vanaf kwart over 8 ben je welkom in het restaurant. Een prachtige boom, sfeervolle muziek bieden precies alle warmte die je nodig hebt na je avontuur ondergronds. Het is behaaglijk en de wijnen zijn zalig. Als hoofgerecht krijgen we hollands varkentje en die is gerookt en dat houterige proef je in alles door. Het dessert een wentelteefje met witte chocolade mousse en caramel. Mij iets te zoet, maar om mij heen zie ik dat de rest van de gasten daar geen moeite mee hebben. Al met al een een heerlijke avond.

fort-pampus-winterlicht  fort-pampus-winterlicht-hoofdgerechtfort-pampus-winterlicht-dessert

Bitterzoete terugvaart

En dan is het om 22.20 uur toch echt tijd om terug te varen, iedereen weer aan boord, dit gaat in fases, gezien iedereen geheel op zijn eigen timing de avond doorbrengt. Geen betere manier om zo’n avond af te sluiten dan met een echt Pampus bittertje, stuurt je met een warm hart de nacht weer in. Na de regenachtige terugvaart, doken wij snel onze taxi terug naar huis. Een avond om niet snel te vergeten.

winterlicht-fort-pampus-restaurant

Praktische informatie:

Een ticket voor Winterlicht kost 69,50 en kan je hier bestellen. Wacht niet te lang, want dit is snel uitverkocht. De prijs is inclusief boottocht, een 4 gangen-diner en een deel gaat ook naar de Stichting Pampus voor het behoud van dit stuk erfgoed! Meer weten? Check de website.

Ik was op uitnodiging van Visit Pampus om verslag te doen van de Winterlicht avond. Ik heb zelf besloten er een blog
aan te wijden en geregeld dat ik 2 kaartjes mag weggeven omdat ik het zo leuk vond.
Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

28 Comments

                    Geef een reactie