De 5 leukste activiteiten op Vlieland

comments 17
Vlieland_drenkelingenhuisje_zonsondergang2_SimoneWittgen

Mijn 5 favoriete activiteiten op Vlieland, Simone Wittgen

Vliefd op Vlie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ik ben hopeloos verliefd op Vlieland! Dit waddeneiland maakte me bewust van mijn sterke affiniteit met eilanden. Daarom wijd ik mijn eerste blog voor Instagrambloggers.nl aan Vlieland. In het kort ook wel ‘Vlie’ genaamd. Of in trendy bewoordingen ‘Vliebiza’, al houden de eilanders zelf absoluut niet van deze vergelijking met Ibiza. En terecht, want Vlieland is qua natuur, cultuur en horeca compleet anders. Het enige element dat recht doet aan de vergelijking is dat Vlieland net als Ibiza een prachtig eiland is met een ‘laid back’ sfeer.

Vlieland_drenkelingenhuisje_zonsondergang2_SimoneWittgen

Amper 3 jaar geleden bezocht ik Vlieland, het kleinste en meest afgelegen waddeneiland voor de allereerste keer in mijn leven. Daarna kwam ik er meerdere keren per jaar terug om op adem te komen van de drukte op het vasteland en te fotograferen. Want Vlieland is super fotogeniek.

Silhouet_vrouwhondjes_strand_simonewittgen_edit

De leukste Vlie-feitjes

Laat ik eerst een paar feitjes met je delen over Vlieland:

 • Het eiland is 12 km lang en niet meer dan 2 km breed. Er wonen ongeveer 1100 inwoners op het eiland;
 • De veerboot van rederij Doeksen doet er anderhalf uur over om je bij het eiland te brengen. Je vertrekt vanaf Harlingen en arriveert in het enige dorp dat Vlieland kent: Oost-Vlieland.
 • Het is een autoluw eiland. Daarom ligt er een uitgebreid netwerk van fietspaden op het eiland. Het is waarschijnlijker dat je aan de kant moet springen voor een op hol geslagen elektrische fiets dan voor een auto.
 • Vlieland kent twee keer zoveel zonuren als de rest van ons land.

Vlieland_hond_job

De 5 leukste activiteiten op Vlieland

Eenmaal voet aan wal gezet, voel je onmiddellijk de rust. Een verblijf op Vlieland is perfect om te ontstressen. Om de tijd te nemen voor alles, de frisse zeelucht in te ademen en niet meer te doen dan dat. Maar, wanneer je zin hebt in iets meer actie, dan heb ik hier mijn favoriete dingen om te ondernemen voor je:

 • Boek een rit met de Vliehors Expres naar natuurgebied De Vliehors, de Sahara van het Noorden. De chauffeur van de legertruck met rupsbanden brengt je van ‘t Badhuys naar de Vliehors, terwijl een accordeonist oude zeemansliederen speelt en zingt. Schraap dus de kelen voor “My Bonnie is over the ocean” en “Al die willen te kaap’ren varen”. De eerste stop is helemaal bij het uiterst westelijke puntje van het eiland. Je kunt er met helder weer Texel zien liggen. Op deze plek heb je een grote kans zeehonden te spotten die nieuwsgierig vanaf het water naar de rare mensenwezens op het strand loeren. Ook zie je de palen van de aanlegsteiger van de zomerboot naar Texel. De tweede stop is bij het drenkelingenhuisje. Het drenkelingenhuisje is een klein wit huisje op palen dat stamt uit 1890. Het bood vroeger onderdak aan in moeilijkheid geraakte vissers en andere drenkelingen. Het is niet alleen een fotogeniek wit huisje op de grootste uitgestrekte zandvlakte van Europa, het is ook een juttersmuseum en officiële trouwlocatie. Ik heb mijn man al op mijn blote knieën gesmeekt om onze trouwbeloften hier te vernieuwen. Wat mij betreft is dit de mooiste plek van Nederland. Het licht is er adembenemend. Oh ja, check de afdrukken van de banden van de truck op het strand. Je zult gedichten ontwaren in het zand!

‘Ik kan je wilde ziel niet vangen, zilte druppels vluchten uit mijn hand. Mijn eiland van verlangen, zacht streel ik je witte zand.’

Vlieland_drenkelingenhuisje_zonsondergang2_SimoneWittgen

 • Beklim de 40 meter hoge Vuurboetsduin met op de top het rode vuurtorentje. In de volksmond wordt deze kleine vuurtoren van Vlieland ‘De Kabouter’ genoemd. Boven, aan de voet van de vuurtoren, heb je een spectaculair uitzicht over het duingebied, het noordelijke strand, het bos en grazende geiten. Vooral tijdens zonsondergang is het er heerlijk toeven op het bankje. In het gebied rondom de vuurtoren kun je overdag mooie wandelingen maken. De veelzijdigheid van het eiland ontvouwt zich dan in volle glorie: zee, strand, duinen, bos, vennetjes, weilanden, het wad. Vele soorten landschappen opeengepakt op een paar vierkante kilometer.

Vlieland_drenkelingenhuisje_zonsondergang2_SimoneWittgen

 • Winkel en slenter door het dorp Oost-Vlieland. Al kost het je niet meer dan 2 uur om op je gemak alle winkels aan de Dorpstraat in te lopen en rond te snuffelen, een paar hele fijne winkeltjes en hun assortiment zullen je blij verrassen. Ik sla een bezoek aan Eb en Vloed (Dorpstraat 5) nooit over. Je kunt er ondermeer vrolijk gekleurde en modieuze regenlaarzen en -jassen en vliegers kopen. Drink je fruitsapje en eet je ontbijt of lunch bij Leut (Dorpstraat 118). Haal je brood en Vlielandse Duimpjes (roomboterkoekje gevuld met hele amandelen en anijszaadjes) bij Bakkerij Westers. Deze bakker verstrekt ook picknicktassen met smakelijke inhoud en bezorgt desgewenst je ontbijt bij je vakantieadres.

 

Dorpsstraat_bakkerijWesters_simonewittgen_editDorpsstraat_EbenVloed2_Hoeden_simonewittgen_edit

 • Natuurlijk huur je een fiets op Vlieland. Als je net zo’n fervent fotograaf bent als ik, doe je er goed aan een elektrische te huren. Het voelt misschien een beetje lafjes om dat te doen als je in goede conditie verkeert, maar je zult me later bedanken. Als (hobby)fotograaf wil je je immers snel kunnen verplaatsen van de ene naar de andere kant van het eiland om bijvoorbeeld bij zonsop- en ondergang mooie pastelluchten vast te leggen. Op een gewone fiets zul je de heuvelachtige duinen om die reden vervloeken. En dat is niet wat je wil als je voor een ontspannen verblijf op Vlie bent ;0) Mocht je gewoon relaxed willen rondfietsen is het een absolute aanrader om een tandem te boeken. Zeker wanneer je met kinderen het eiland bezoekt. Mijn jongens vonden het fantastisch en hebben het er nu nog over. Mijn favoriete fietstocht is die naar het vogelparadijs Kroon’s Pmeers. Fietsen kun je van tevoren al online boeken bij Jan van Vlieland met locaties aan de haven waar de veerboot aanmeert en verderop in de Dorpstraat. Wil je je tussendoor op een ludieke manier verplaatsen op het eiland, boek dan een eiland safari tour met de tuk tuk van Kees. Met zijn elektrische tuk tuk laat hij je de mooiste plekjes van het eiland zien, terwijl jij met een dekentje omgeslagen op een schapenvachtje geniet van alle uitzichten. Je zult je op de steppe in Afrika wanen.

Fietsen2_simonewittgen_edittuktuk-vlieland

 • Tot slot: Pluk verse oesters, mosselen en andere schelpjes op de zandbank op het zuidelijk gelegen wad, net achter de dijk, en kook ’s avonds je eigen pasta met zeevruchten. Wanneer je dit liever onder begeleiding van een gids doet, boek je Gerrit de Oesterman. Hij brengt je naar de beste vind plek voor oesters en samen met hem bereid je de zeevruchten om ze vervolgens onder het genot van een wijntje op te peuzelen. Mooier en verser wordt het niet. Eet smakelijk!

gerritdeoesterman_hand_oester_simonewittgen_edit

Veel plezier op Vlieland! Heb je vragen of aanvullende tips, laat dan een comment hieronder achter. In mijn volgende blog zal ik je meenemen naar waddeneiland Schiermonnikoog

Dit ga je ook leuk vinden:

17 Comments

        Geef een reactie