Met de camper touren door Noord-Spanje met 2 kleine kinderen.

noord-spanje-met-camper

De ultieme droom voor veel mensen is met een (eigen of gehuurde) camper op vakantie. Miriam vertrok voor drie weken met haar gezin in een camper naar Noord Spanje. Een blog vol inspirerende reistips voor deze regio en het reizen met een camper.

Op vakantie naar Spanje met de camper

Als je – net als ik – veel van een land wilt zien, of gewoon – net als ik – moeilijk stil kunt zitten, is het handig zijn om niet op één plek te blijven, maar een beetje rond te rijden. Maar met twee kleine kinderen (mijn jongens zijn nu 2 en 5) kan dat best een onderneming zijn. Elke keer opnieuw je koffer (en die van hen) in- en uitpakken vind ik onnodig gedoe. Reden voor ons om lekker een camper te huren en ons ‘huisje’ mee te nemen naar waar we maar willen. Regent het? Dan verplaatsen we. Plek toch niet zo mooi? Dan rijden we door.

noord-spanje-met-camper

Een camper huren in Noord Spanje

Dit jaar gingen we naar Spanje. We vlogen op Madrid en huurden daar een campervan bij Indie Campers. We kregen niet meer dan een omgebouwde bestelbus met twee bedden, een keukenblok, een douchecabine en een chemisch toiletgeval. Een bus met weinig luxe dus, maar voor twee weken is dat prima. Ik vind het wel fijn om het ook eens met minder te doen, te beseffen dat je eigenlijk niet veel nodig hebt voor een leuke vakantie. Dus kookten we op één gaspit, dat in een geheimzinnig zwart koffertje zat, en we aten op plastic borden van Ikea. Dat geeft wel echt een kampeergevoel. We hadden in totaal zo’n 8 vierkante meter leefruimte, maar de meeste tijd waren we toch buiten. En alles liever dan een tent. Een soort gulden middenweg, zeg maar.

noord-spanje-met-camper

Roadtrip (zonder plan) door Spanje

We hadden geen plan. We hadden niets geboekt en ook geen route uitgestippeld. Het enige wat we wisten is dat we op een bepaalde datum ergens in het binnenland bij vrienden op bezoek wilden zijn. En dat we naar de noordkust wilden. We waren namelijk een beetje bang voor de warmte en de drukte van het zuiden. We waren voor het eerst in de schoolvakantie weg, dus de costa’s zouden wel volgepakt zijn. Het idee dat alle wegen voor ons openlagen was aan de ene kant fijn, maar we hadden daardoor ook een beetje keuzestress.

Eliane ging met de camper naar Denemarken, Zweden en Noorwegen, haar avonturen lees je hier. 

noord-spanje-met-camper

Op vakantie met een camper is avontuur en vrijheid.

Dat we alle opties hebben opengelaten heeft alles te maken met de vrijheid van het avontuur. We willen ons niet laten opjagen door vastgelegde etappes. We doen waar we zin in hebben. Het voordeel van een camper is dat je ook rustig een keer een nachtje op een mooie parkeerplaats kunt slapen. Of ergens in een bos. Wij wisselden wildkamperen af met een camping. Je moet ook af en toe elektriciteit en wifi hebben, of op je gemak kunnen douchen. En op een camping maken de jongens ook nog eens vriendjes. Maar aan het strand eten, slapen en wakker worden met de mooiste zonsondergangen, of met uitzicht op een kasteel in de verte, is toch wel het ultieme gevoel van vrijheid.

noord-spanje-met-campernoord-spanje-met-camper

Vakantie tips voor Noord-Spanje

Hoewel ik bang was dat je in hartje zomervakantie zou worden bedolven onder de vakantiegangers, bleek Noord-Spanje aangenaam rustig te zijn. We bezochten grofweg de driehoek tussen Madrid, Santander en Gijon. Ik wilde ook graag naar Baskenland, maar dan zouden we niet op tijd bij onze vrienden kunnen zijn. Je moet keuzes maken. We zagen vier comunidades autónomas, autonome gemeenschappen of regio’s: Madrid, Cantabria, Asturias en Castilla y Léon. En dan heb je echt van alles wat: mooie stranden, prachtige uitgestrekte vlakten (zoek maar eens op #camposdecastilla) met heel veel zonnebloemen, en hoge bergen waar je heerlijk kunt wandelen. En vergeet vooral de helblauwe stuurmeren niet! Het binnenland was bloedheet, maar er was weinig verkeer en veel rust. We zagen er bijna alleen maar Spaanse nummerborden.

Noord Spanje; een combi van strand en bergen 

Aan de kust was het koeler. Vooral ’s nachts is dat fijn, als je in een blikken doos slaapt. Het was er ook meteen wat drukker. Maar nooit hadden we het gevoel dat er op het strand geen plek meer was. De noordkust van Spanje is lekker ruig. Met mooie zandstranden en hoge kliffen. Wij zijn echte strandmensen, dus we vermaken ons hier uitstekend. In Asturias was het wel moeilijker om aan het strand te slapen, want er is bijna overal een kampeerverbod. En als het strand toch een beetje zat bent, rijd je gewoon 20 kilometer zuidwaarts rechtstreeks de Picos de Europa in. Dat is een bergketen waar je je tussen die enorme pieken even heel klein voelt. De uitzichten zijn adembenemend en in de natuur – waar je soms ook geen bereik hebt – kom je echt even tot jezelf.

TIP: Wel in deze regio op vakantie niet met de camper? Dan is deze EcoFarm wellicht een fijne accommodatie.

Nog meer Spanje?  Lees hier over tot rust komen in Madrid en hier over Catalonië ontdekken.

Een camper roadtrip langs de mooiste dorpjes van Noord Spanje

Maar wij ouders wilden ook graag wat cultuur snuiven. We bezochten Segovia, Valladolid, Llanes en Toro, stuk voor stuk fotogenieke pareltjes. Segovia staat bekend om het oude Romeinse viaduct en een prachtig kasteel. De jongens vonden het een heel avontuur. In Llanes vergaapte ik me vooral aan de mooie huizen met hun kleurrijke gevels. Het enige wat ik lastig vond – en waar je rekening mee moet houden – is dat je in Spanje niet voor half 2 kunt lunchen en dat de siësta heilig is. Dus na drieën zijn de dorpen uitgestorven. Maar met een beetje aanpassingsvermogen zit je zo in dat heerlijke Spaanse leven.

TIP: Deze vakantieboerderij midden in de natuur bij Segovia, geeft je een instant vakantiegevoel.

Gastblogger Miram Bunnik

Ik ben Miriam Bunnik. In het dagelijks leven vertaal ik boeken uit het Italiaans. Ik ben getrouwd met een Italiaan en samen hebben we twee jongetjes, die tweetalig worden opgevoed. We gaan graag samen op reis (en vaak naar Italië natuurlijk) en zijn gek op pizza.

Praktische tips voor een vakantie met de camper:

 • Een camper huren kost ongeveer 70-150 euro per nacht, dat is inclusief kookgerei, beddengoed en chemisch toilet. Je kunt er nog een heleboel extra dingen bij huren, zoals een tafel en stoelen voor buiten of een barbecue. Een autostoel voor de kinderen kun je gratis huren! Indie Campers heeft ook een hoek waar andere reizigers spullen achterlaten die ze niet mee naar huis nemen. Die kun je dan meenemen en zo worden dingen die nog goed zijn hergebruikt.
 • Een vliegticket naar Madrid kost 90 euro per persoon als je op tijd boekt.
 • Een nacht op de camping kost gemiddeld 25 euro per nacht.
 • Leuke bijkomstigheid, het leven in Spanje is goedkoper dan in Nederland, in elk geval de supermarkt. We zijn niet veel uit eten geweest, omdat we met de camper vaak op verlaten plekken stonden en gewoon zelf gekookt hebben.

De leukste inspiratie voor een vakantie in Europa:

4 comments

 1. Simone Wittgen schreef:

  Leuk boeiend verhaal over Noord-Spanje met de camper Miriam. Ik was deze zomer ook in Noord-Spanje maar dan in Aragon. Ook een aanrader. Door jouw verhaal wil ik direct weer op vakantie. Wat nu?

 2. Miriam Bunnik schreef:

  Ha Simone,
  Wat leuk! Hoe was Aragon? Ik wil ook nog meer zien van Spanje. Baskenland trekt me heel erg. Wat nu? Goeie vraag… gewoon maar gaan dan? 😉

 3. Marie schreef:

  Bedankt voor het delen van de mooie foto’s van jullie camperreis. Wij zouden dit ook graag willen doen wanneer onze kinderen wat ouder zijn. Met een camper kunnen wij er dan ook voor kiezen om wat verder te reizen in etappes. Dit lijkt ons ideaal.

  1. Eliane schreef:

   Hey Marie, wat leuk om te horen. Niet te lang wachten hoor!

Comments are closed.