Online workshop “Het échte leven fotograferen

door | mei 12, 2020 | Komt van pas

Je zou je kunnen afvragen, waarom een workshop doen, je fotografeert toch al iedere dag? Ja, maar ik fotograaf op de manier die ik mij zelf heb aangeleerd. Nul techniek, zelfde riedeltje en ik betrap mijzelf erop dat ik veilige keuzes maak. Dit jaar wil ik mij verder verdiepen in fotografie. Niet alleen de techniek, maar ook de manier waarop ik kijk. Voor mij lijkt de beste manier daarvoor een workshop te volgen bij iemand die op een totaal andere manier fotografeert. En zo kwam ik terecht bij Sandra Stokmans, in het dagelijks leven documentair familiefotograaf.

Bij het zien van de foto’s van Sandra was ik verbaasd over de hoeveelheid emoties die erin zitten en hoe dicht ze blijkbaar op de huid van iemand moet zitten om die momenten te kunnen vastleggen.

https://www.instagram.com/p/BwmlJ61hXbD/

Wie geven de online workshop:

Sandra Stokmans en Christie Agema allebei documentaire fotograaf in het dagelijks leven.

https://www.instagram.com/p/B9tncYAFiEJ/

Hoe werkt deze online fotografie workshop:

Deze online fotografie workshop was toen ik meedeed een 10-daagse Instagram workshop in het beter leren fotograferen van het dagelijks leven. Geschikt voor een (beginnend) fotograaf die graag wil of wil ervaren of Day in the Life fotografie wat voor hen is. Of voor een influencer / blogger, zoals ik, die hun eigen gezin gebruiken voor hun socials en willen leren hoe ze dit heel natuurlijk kunnen doen. Of voor een ouder die met hun camera achter de kinderen aanrent ;).
Christie en Sandra nemen je Online stap voor stap mee door de materie. Altijd voorzien van veel uitleg door middel van filmpjes (ze laten een echte Day in the Life zien!), voorbeelden, technieken en goede constructieve feedback van de dames. En ook waren er leuke opdrachten! Doordat je het met een groep doet, leer je ook nog eens veel van hoe anderen het aanpakken. 
Dit was meer dan een korte instagram cursus die vaak gebruikt worden voor een introductie van een onderwerp. Dus naar aanleiding van de feedback van de groep gaan Christie en Sandra de workshop anders aanbieden!

Wat heb ik geleerd?

Zonder de inhoud van de workshop weg te geven, dat zou zonde zijn, wil ik wel delen wat ik er aan heb gehad. Ik heb mijn eigen gewoonte van verticaal fotograferen eindelijk weten te doorbreken en ben meer horizontaal gaan fotograferen. Een nieuwe kijk op de wereld en een andere manier van kijken wat mijn vizier letterlijk verbreed heeft.

Nieuwe inzichten op gebied van licht. Nadenken over waar je licht vandaan komt, wat kan je ermee doe en hoe kan je het onderwerp ermee versterken.

De enige manier om dagelijkse momenten vast te leggen, is door het heel veel te doen. De hele dag door oefenen, totdat je onderwerp het ook niet meer in de gaten heeft. Lastig wel als je maar 1 kind hebt, want er is niet altijd interactie aanwezig en ze is erg camera bewust. 😉

Wat is het resultaat?

Dit zijn een aantal van de foto’s die ik in die week geschoten heb, denkend aan wat ik heb mee gekregen. Ik heb ten eerste veel meer binnen gefotografeerd, iets wat ik normaliter niet snel doe, maar de huidige tijd dwingt ons er automatisch toe . Minder perfect plaatje, meer in het moment en daarmee ook persoonlijker.

AF51A15E AA76 48A8 B102 8F9D34D74A77 22203 00000FB5975E85FA e1588970234610DSCF6661 e1588970284104829223F2 6152 4BB5 A1CD 5CB19285B1D3 10617 0000071C9C8C27D2 e1588970258675

Maar de camera ging uiteraard ook mee naar buiten.

IMG 0813 e1588970185618DSCF6625 e15889702242947D5C126D FFF7 4884 A7C9 69291F420584 9088 0000068D9DC1EE59

Zoals je kan zien, veel meer verslag van de dag dan foto’s maken voor Instagram. Die nieuwe manier van kijken, verruimt mijn blik en zorgt ervoor dat ik veel meer zie en vastleg. Je kan altijd nog deleten achteraf, liever. teveel foto’s dan te weinig foto’s en je moment gemist hebben.

What is next?

Dit was de eerste workshop van de dames en daarmee een goede try-out. De volgende workshop is al meteen aangepast van 1 week naar 4 weken. Dat is een plus, want het ging mij te snel naast de dagelijkse gang van zaken. Ook hebben ze de workshop verplaatst van IG naar Facebook. Nu hoef je maar op 1 plek te kijken naar de nieuwe input.

Ik mag door mijn enthousiasme over de workshop 1 plek weggeven voor de volgende online workshop die op 1 juni gaat beginnen en 4 weken zal duren. Je krijgt persoonlijke begeleiding en als bonus, laten ze zien hoe zij hun foto’s editen in Lightroom. Dat laatste was voor mij echt onwijs fijn, omdat ik daarin nog vaak aan het stuntelen ben. De content blijft online dus je kan altijd nog eens terugkijken.

Wat moet je doen? Zorg dat je ons alledrie volgt op Instagram en laat hieronder in de comments even weten waarom je mee wilt doen! Succes. Giveway = gesloten. 

Nog meer workshops:

38 Reacties

 1. Ellemieke

  Ik ben al jaren een day/week/year in the life scrapbooker, maar qua foto’s doe ik maar wat…Dus deze workshop zou heel heel erg leuk zijn!

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Scrapbooken? Wat grappig zo’n hobby!

  • Sandra Stokmans

   Wat leuk dat je dat doet! Dan denk ik dat deze workshop goed zal aansluiten toch?!

  • Christie Agema

   Gaaf Ellemieke,

   Ik heb zelf heel lang digitaal gescrapbooked, zou ik eigenlijk weer op moeten pakken met alle foto’s die ik nu maak van mijn gezin 😀 Doe jij ook digitaal? Of echt heerlijk knippen en plakken?

 2. Sanne

  Wauw! Dat is nog eens een toffe workshop. Fotograferen kan ik wel. Denk ik. Als de kinderen een beetje stil zitten heet dat. Maar juist die dagelijkse momenten vastleggen, dat heeft zo veel waarde. Maar lukt mij nooit zoals ik het in mijn hoofd wil. Dus ja! Graag!

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Oh Sanne en ik ben nog wel zo fan van jouw fotografie!

  • Sandra Stokmans

   Ja, dagelijkse momenten zijn zo mooi, leuk en waardevol om vast te leggen! Als ik je reactie zo lees dan zou deze workshop heel goed aansluiten bij wat je nog zou willen leren. Leuk!

  • Christie Agema

   Super tof dat je fotografeert Sanne. Je bent van harte welkom om mee te doen met de workshop. Ik weet zeker dat je er heel veel aan gaat hebben met al onze tips en tricks 😉

 3. Marre

  Oh dat zou ik HEUL graag winnen. Ik maak elk jaar namelijk een jaarboek van alle foto’s van het afgelopen jaar. Druk ik dan braaf drie keer af voor de kinders om straks mee te nemen in hun eigen leven. Maar ik merk eigenlijk steeds meer merk dat alleen de “perfecte” plaatjes daarin belanden. Ik wil in 2020 een heel boek vullen met echte beelden, maar dan mooi gemaakt. Deze workshop klinkt als de perfecte plek om dat te leren!

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Zo herkenbaar! Jaar 2019 leek in haar fotoboek alsof we nooit thuis waren en alleen maar op reis. Wat een vertekend beeld. Nu ook gewoon beeld van alle dagen, daar heeft corona dan weer aan bij gedragen gek genoeg.

  • Marre

   Precies dat dus. Een authentiek beeld van het jaar, maar dan wel “mooie” fotografie.

  • Sandra Stokmans

   Top! Dat ga je zeker leren bij ons!! Wij gaan helemaal voor de echte beelden, die juist perfect zijn ????

  • Marre

   Ah te gek! Extra spannend dan de uitslag ☺️????

  • Christie Agema

   Wat super tof dat je een album maakt voor je kinderen elk jaar 🙂
   De perfecte plaatjes is niet nodig 😉 maar ja juist de echte beelden. Vieze toeten, knuffelen met mama met een chocopasta snoet ( trust me it happens 😉 )
   Je bent van harte welkom om mee te doen 🙂

 4. Amber Letanche

  Zó graag! Doe met zoveel liefde mooie foto’s maken, maar ze zijn nog geen verhaal. Een verhaal vertellen voor later is nóg dierbaarder.
  Overigens alles met mijn Huawei mobiel, maar ook daar kan ik de instellingen aanpassen en lightroom heb ik ook 🙂

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Huawei maakt mooie fotos en wie weet maak je nog eens de stap naar een camera!

  • Sandra Stokmans

   Leuk! Ja verhalen vertellen met foto’s is zo mooi om te kunnen doen.

  • Christie Agema

   Ja een verhaal maken is soms best lastig, maar niet alles hoeft een verhaal te worden. In de workshop leren we je hoe je een verhaal kunt vertellen met jouw foto’s.

 5. Mirjam Hart

  Wat gaaf zeg! Helaas heb ik nog een cursus op de insta-plank liggen waar ik maar niet de tijd voor neem. Maar dit ga ik zeker onthouden..!

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Aanrader als je uit een keurslijf wilt stappen, het Instagram keurslijf.

  • Sandra Stokmans

   Leuk als je onze workshop “Het échte leven fotograferen” onthoudt. Succes met de cursus die je op de plank heb liggen! Heel herkenbaar trouwens ????

  • Christie Agema

   Heel veel succes nog met je workshop en je kunt in de toekomst altijd meedoen 🙂

 6. Astrid de wind

  Wauw! Ik vind documentaire fotografie de mooiste vorm van fotografie. Heel lang roep ik al dat ik me hier echt meer in wil verdiepen. Maar dat vind ik best een beetje spannend. Kan ik dit wel? Geïnspireerd door Lieve Blanquaert- wat maakt zij prachtige beelden van het ‘gewone’ leven doe ik graag mee! Eindelijk die stap zetten!

  Antwoord
  • Sandra Stokmans

   Dat vind ik ook! Leuk dat je meedoet aan de actie, succes ????

  • Christie Agema

   Super tof Astrid 🙂
   Documentaire fotografie is zo prachtig om te doen. En onze workshop is ook echt goed om te ervaren wat het nu eigenlijk is :). Waarschuwing: daarna ben je waarschijnlijk om ;).

 7. Debby

  Wat zou dat super zijn! Een leuk verjaardagscadeautje voor mezelf. 😉 De dochters worden ouder en zijn ook hier inderdaad camera bewust. Een stiekeme foto is dus best lastig en het is daardoor inderdaad soms een uitdaging om het gewone leven vast te leggen. Die Lightroom-tips zouden een leuke bonus zijn, dat programma gebruik ik (nog) niet. Ik ga vast duimen.????

  Antwoord
 8. Daan

  Te gek, Eliane! Mooi, ook binnen van jou. Ik ben het type ik doe maar wat en zou graag bij leren. Eerst dacht o maar hoe krijg ik dat voor elkaar maar las nu dat er vier weken voor worden uitgetrokken. Dat is perfect want met vier thuis plus man is het leven extra druk (maar zeer interessant om vast te leggen). Nu in deze periode extra waardevol. Ik ga de accounts opzoeken en volgen.

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Oh Daan en je doet het al zo mooi en goed! Ik miste juist wat interactie en dat is er bij jullie in overvloed!

 9. Vera

  Ik hou van fotografie en dan vooral de dagelijkse dingen en mensen, maar doe het te weinig. Dit lijkt me super! Zou heel graag mn enthousiasme weer aanwakkeren en tools krijgen om betere (telefoon)foto’s te maken. En bewerking heb ik al helemaal geen kaas van gegeten.

  Antwoord
  • Sandra Stokmans

   Hi Vera! Wat leuk om dit te lezen. Het is zo mooi om die waardevolle momenten juist goed vast te kunnen leggen. Kom erbij! Wij starten maandag en zouden het heel leuk vinden als je meedoet ????. Je kunt mij een berichtje sturen of opgeven via https://bit.ly/online-fotografie-workshop-Day-in-the-Life .

   Hoop van je te horen, groetjes, Sandra (Stokmans)

 10. Iris Hiddink

  Ik zou heel graag dat plekje willen bemachtigen . Al jaren fotografeer ik vanuit hobby. En eerlijk, daar zitten zonder cursus of opleiding, zeker van tijd tot mooie foto’s tussen. Ik kan mijn creativiteit kwijt in de fotografie. Maar nu zijn vaak de ‘lucky shots’ het meest succesvol. En ik zou het meer willen kunnen ‘regiseren’. Dus gebruik maken van licht en de omgeving om mooie foto’s te kunnen maken en juist van de allerdaagse omgeving. Want eerlijk is eerlijk, op reis, terwijl je mooie plekjes bezoekt, foto’s maken is één ding. Maar het allerdaagse mooi vastleggen op foto is een hele uitdaging!

  Antwoord
  • Sandra Stokmans

   Hi Iris, nou precies dat wat jij nu beschrijft was de reden waarom ik mij steeds meer ging verdiepen in documentaire familiefotografie, Day in the Life. Er is nog plek bij onze online workshop dus als je graag betere, foto’s wilt gaan maken met intentie dan ben je echt bij ons aan het juiste adres. Zou leuk zijn als je erbij komt.

   Groetjes, Sandra

 11. Maaike

  Ja, wat gaaf! Hier doe ik heel graag aan mee. Met een newborn in huis probeer ik al die mooie momenten vast te leggen, zeker de momentjes met haar grote zus. Maar echt lukken wil het niet.. behalve dan de geposeerde kiekjes ;). Dus een beetje hulp zou zo welkom zijn!

  Antwoord
  • Sandra Stokmans

   Hi Maaike, oh wat leuk je hebt een baby in huis, gefeliciteerd!! Als je nog hulp wilt hebben dan kun je je nog aansluiten bij onze workshop. Je hebt genoeg oefenen materiaal zo te lezen :). Dus zou superleuk zijn om je erbij te hebben! Hierboven heb ik de link om je op te geven paar keer genoemd. ????

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *