Online workshop “Het échte leven fotograferen

comments 38
workshop-fotografie-echte-leven

Je zou je kunnen afvragen, waarom een workshop doen, je fotografeert toch al iedere dag? Ja, maar ik fotograaf op de manier die ik mij zelf heb aangeleerd. Nul techniek, zelfde riedeltje en ik betrap mijzelf erop dat ik veilige keuzes maak. Dit jaar wil ik mij verder verdiepen in fotografie. Niet alleen de techniek, maar ook de manier waarop ik kijk. Voor mij lijkt de beste manier daarvoor een workshop te volgen bij iemand die op een totaal andere manier fotografeert. En zo kwam ik terecht bij Sandra Stokmans, in het dagelijks leven documentair familiefotograaf.

Bij het zien van de foto’s van Sandra was ik verbaasd over de hoeveelheid emoties die erin zitten en hoe dicht ze blijkbaar op de huid van iemand moet zitten om die momenten te kunnen vastleggen.

View this post on Instagram

**AWARDS!!** . Ik ben zo zo trots en blij!! De foto van Hartekindje baby Kay en papa Ronald is 3de geworden in de categorie Geboorte bij de @documentaryfamilyawards (DFA)! . Twee van mijn foto's zijn dus, bij de Documentary Family Awards van afgelopen maart, doorgegaan naar de live jurering waren en beiden zijn in de prijzen gevallen!!! Hoe waanzinnig tof is dat! . Dit prijzenprogramma, in zijn 4e iteratie, is een internationale fotowedstrijd die documentaire familiefotografen wereldwijd wil herkennen. Het waren ca 7500 foto's, uit 40 landen, en 697 foto’s slaagden erin om de live jurering te bereiken! . Om te zeggen dat de concurrentie stevig is, is een understatement. De duizenden inzendingen gaan door 2 juryronden: eerst een jury van 3 personen, deze ronde bestond uit 2 documentaire fotografen, fotojournalisten, en een foto-editor van de Wall Street Journal. Vervolgens gaan de geselecteerde foto's naar een tweede beoordelingsronde, met documentaire fotografen @kirstenlphotog en @jennacshouldice (de oprichters samen met @tristanshouldice ), en een derde gastjury, deze keer een bijdragende fotograaf van de NY Times en de muur Straatjournaal. . Voor alle foto's ga naar: https://documentaryfamilyawards.com/awards/ . #feelinghonoured #award #ditlnederland #familiefotografie #gezinsfotografie #documentairegezinsfotografie #documentairefamiliefotografie #reallife #met_zonder_jas #dfpcommunity #documentaryfamilyphotogs #shamoftheperfect #thedocumentarymovement #thesincerestoryteller #documentyourdays #dayinthelife #ditl #dayinthelifephotography #documentaryfamilyphotography #documentairefotografie #documentaryphotography #fotograafutrecht #utrecht #amsterdamphotographer #family #familyphotos #docfamawards #reallifeismoreinteresting #thebeautifulreal #natgeoyourshot

A post shared by Documentary Photographer (@sandrastokmansfotografie) on

Wie geven de online workshop:

Sandra Stokmans en Christie Agema allebei documentaire fotograaf in het dagelijks leven.

View this post on Instagram

Kijk mam wat ik kan!!! ???????? … Soms is het beter om weg te kijken, of door de lens van je camera. … Zijn jouw kids ook van die kleine stuntmannen/vrouwen? ???????? .. —————— #fotograafoverijssel #dayinthelifefotografie #twentelife #familiefotograafoverijssel #adventureswithchilderen #momofboys #blogger #documentourdays #childhoodunplugged #gezinsshoot #documentairefamiliefotografie #dfpcommunity #echtemomenten #kinderfotograaf #kinderfotograafoverijssel #dayinthelifeoverijssel #familiefotograafenschede #letthekids #familiefotograaftwente #familieshoot #mamazijn #dadsofinstagram #familiefotografietwente #kekmama #fotograafgezocht #ditl #familie #gezin #superhelden

A post shared by Fotograaf Twente (@christieagemafotografie) on

Hoe werkt deze online fotografie workshop:

Deze online fotografie workshop was toen ik meedeed een 10-daagse Instagram workshop in het beter leren fotograferen van het dagelijks leven. Geschikt voor een (beginnend) fotograaf die graag wil of wil ervaren of Day in the Life fotografie wat voor hen is. Of voor een influencer / blogger, zoals ik, die hun eigen gezin gebruiken voor hun socials en willen leren hoe ze dit heel natuurlijk kunnen doen. Of voor een ouder die met hun camera achter de kinderen aanrent ;).
Christie en Sandra nemen je Online stap voor stap mee door de materie. Altijd voorzien van veel uitleg door middel van filmpjes (ze laten een echte Day in the Life zien!), voorbeelden, technieken en goede constructieve feedback van de dames. En ook waren er leuke opdrachten! Doordat je het met een groep doet, leer je ook nog eens veel van hoe anderen het aanpakken. 
Dit was meer dan een korte instagram cursus die vaak gebruikt worden voor een introductie van een onderwerp. Dus naar aanleiding van de feedback van de groep gaan Christie en Sandra de workshop anders aanbieden!

Wat heb ik geleerd?

Zonder de inhoud van de workshop weg te geven, dat zou zonde zijn, wil ik wel delen wat ik er aan heb gehad. Ik heb mijn eigen gewoonte van verticaal fotograferen eindelijk weten te doorbreken en ben meer horizontaal gaan fotograferen. Een nieuwe kijk op de wereld en een andere manier van kijken wat mijn vizier letterlijk verbreed heeft.

Nieuwe inzichten op gebied van licht. Nadenken over waar je licht vandaan komt, wat kan je ermee doe en hoe kan je het onderwerp ermee versterken.

De enige manier om dagelijkse momenten vast te leggen, is door het heel veel te doen. De hele dag door oefenen, totdat je onderwerp het ook niet meer in de gaten heeft. Lastig wel als je maar 1 kind hebt, want er is niet altijd interactie aanwezig en ze is erg camera bewust. 😉

Wat is het resultaat?

Dit zijn een aantal van de foto’s die ik in die week geschoten heb, denkend aan wat ik heb mee gekregen. Ik heb ten eerste veel meer binnen gefotografeerd, iets wat ik normaliter niet snel doe, maar de huidige tijd dwingt ons er automatisch toe . Minder perfect plaatje, meer in het moment en daarmee ook persoonlijker.

workshop-fotografie-echte-levenworkshop-fotografie-echte-levenworkshop-fotografie-echte-leven

Maar de camera ging uiteraard ook mee naar buiten.

workshop-fotografie-echte-levenworkshop-fotografie-echte-levenworkshop-fotografie-echte-leven

Zoals je kan zien, veel meer verslag van de dag dan foto’s maken voor Instagram. Die nieuwe manier van kijken, verruimt mijn blik en zorgt ervoor dat ik veel meer zie en vastleg. Je kan altijd nog deleten achteraf, liever. teveel foto’s dan te weinig foto’s en je moment gemist hebben.

What is next?

Dit was de eerste workshop van de dames en daarmee een goede try-out. De volgende workshop is al meteen aangepast van 1 week naar 4 weken. Dat is een plus, want het ging mij te snel naast de dagelijkse gang van zaken. Ook hebben ze de workshop verplaatst van IG naar Facebook. Nu hoef je maar op 1 plek te kijken naar de nieuwe input.

Ik mag door mijn enthousiasme over de workshop 1 plek weggeven voor de volgende online workshop die op 1 juni gaat beginnen en 4 weken zal duren. Je krijgt persoonlijke begeleiding en als bonus, laten ze zien hoe zij hun foto’s editen in Lightroom. Dat laatste was voor mij echt onwijs fijn, omdat ik daarin nog vaak aan het stuntelen ben. De content blijft online dus je kan altijd nog eens terugkijken.

Wat moet je doen? Zorg dat je ons alledrie volgt op Instagram en laat hieronder in de comments even weten waarom je mee wilt doen! Succes. Giveway = gesloten. 

Nog meer workshops:

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

38 Comments

             Geef een reactie