Een toffe wandelroute door Haarlem

comment 1
Haarlem_Straatbeeld_SimoneWittgen

Geen betere adviezen dan die van een local, een inwoner van een stad. Toch? Ik vroeg mijn vriendin Nicole naar een persoonlijk door haar samengestelde wandelroute door haar stad en ‘volgde in haar voetsporen’. Nicole’s favoriete stadswandeling duurt in slakkengang maximaal 2 uur, exclusief museum- en winkelbezoek en terrasstops.

Haarlem_Straatbeeld_SimoneWittgen

Het is perfect voor een eerste kennismaking met de hoofdstad van Noord-Holland, zonder dat je te veel langs drukte en grote winkelketens wordt geleid. In tegendeel, je zult verrassend veel rustige spots en steegjes ontdekken. Naast ‘hidden gems’ biedt de wandeling oud-Hollands glorie gecombineerd met een innovatieve nieuwe hotspot. Doe er je voordeel mee:

De leukste wandelroute door Haarlem;

 • Start bij stellingmolen De Adriaan met schilderachtige ligging aan het water (’t Spaarne).

Haarlem_DeAdriaan_SimoneWittgen

 • Loop over de Nieuwe Gracht naar de Bakenessergracht met witte bruggetjes, bootjes en eclectische panden: een rustige gracht waar veel mensen aan voorbijgaan. Maar wij dus niet.

Haarlem_Bakenessergracht_SimoneWittgen

 • Aan het einde van de gracht sla je rechtsaf naar wetenschaps- en kunstmuseum Het Teylers Museum, het oudste museum van NL daterend uit 1784, ook wel het Museum van Verwondering genoemd. Het aangrenzende café de Waag met pittoreske historische gevel is een van de meest gefotografeerde gevels van de stad.

Haarlem_gevelsmetbootjes_SimoneWittgen

 • Wandel langs het water naar de De Witstraat met paviljoen en terras De Dakkas op de bovenste verdieping van parkeergarage de Kamp. Je bereikt het via het trappenhuis van de garage. Geniet hier van lokale seizoensproducten en van het fenomenale uitzicht over de binnenstad met de St. Bavo en de coole mural ‘Mono Gaga’ op de liftschacht van de garage.
Haarlem_DeDakkas_terras_SimoneWittgen

De Dakkas

Haarlem_DeDakkas_mural_SimoneWittgen

 • Loop verder over de Gasthuisvest langs het water en sla even rechtsaf om een blik te werpen op de charmante zijstraat Klein Heiligland met veel rijksmonumenten.
 • Ga daarna terug naar de Gasthuisvest en sla rechtsaf de Kerkstraat in om je onder te dompelen in de tijd van weleer in het grootste hofje van Haarlem, het Proveniershof (op de hoek met Doelstraat): een oase van rust.

Haarlem_Stokrozen_SimoneWittgenHaarlem_bloempotjes_SimoneWittgen

 • Loop via de Doelstraat en Lange Annastraat naar de Breestraat met de sfeer van een dorp.
 • Via de Gierstraat en een eventuele stop bij Ekster Jay, een interieur- en accessoirewinkel met Scandinavisch design, vervolg je je weg naar de Botermarkt met op de hoek monumentale drogisterij Van der Pigge met een gaper op de gevel.

Haarlem_Ekster&Jay_SimoneWittgenHaarlem_Botermarkt_VanderPigge_SimoneWittgen

 • Tot slot wandel je door de Koningstraat naar het eindstation van deze wandeling: de Grote Markt met het middeleeuwse raadhuis, de vlees- en vishal en St. Bavokerk. Dit centrale plein mag, ondanks het hoge toeristische gehalte, niet in deze route ontbreken.

Urban chic slapen in het centrum van Haarlem in het Niu Dairy Hotel.

Alternatieven in de stad Haarlem

Ben je dol op hofjes en wil je er meer zien dan alleen het Proveniershof? Er zijn er maar liefst meer dan 20 te vinden in het centrum van Haarlem. Hier vind je een speciale hofjeswandeling.

Stort je je liever op de winkels van Haarlem? Richt je dan op de zogenaamde ‘gouden straatjes’, de bijzondere winkelstraten van Haarlem, zoals de Zijlstraat en de Warmoestraat en lees dit blog van Eliane voor fijne shoptips.

Haarlem_Antiekzaakje_SimoneWittgen

Stijlvolle strandtenten vlakbij Haarlem

Omdat je vanuit Haarlem in slechts 15 minuten aan het strand bent, kun je een dagdeel stad super goed combineren met relaxen aan het strand bij een van de mooie strandtenten die Zandvoort en Bloemendaal aan Zee rijk zijn. Voeg daar nog een wandeling door de Kennemerduinen van Nationaal Park Kennemerland of de Amsterdamse Waterleidingduinen, Instafamous vanwege de vele herten en vossen, aan toe en je hebt een super veelzijdig dagprogramma.

Lees ook: De fijnste (Instagram-proof) strandtenten van Nederland

De stijlvolste restaurants en strandtenten (denk lichte inrichting met veel wit en zandkleuren en natuurlijke materialen als riet en hout) vlakbij Haarlem:

 • Ajuma – Zandvoort
 • Hippie Fish – Zandvoort
 • Republiek – Bloemendaal

 

Ben jij wel eens in Haarlem geweest? Heb je mooie tips? Ik hoor het graag in de comments.

wandelroute-haarlem-local

Ook leuk voor een dagje weg in Nederland:

1 Comment so far

 1. Pingback: Wat te doen in Hoorn? De beste tips | Ontdek je bestemming

Geef een reactie