Top 10 Thorn Tips

comment 0
10 top tips thorn

Eén van mijn favoriete plekken in Nederland is het witte stadje Thorn. Een must-see! Waarom? Je waant je in een andere tijd en in een ander land. Twee dingen waar ik heel blij van word. Nu nog meer dan ooit. Andere redenen om Thorn te verblijden met een bezoek: het kent een rijke geschiedenis, het is lekker klein maar fijn en het ligt aan een prachtig natuurgebied met water, groen en vrij in het wild levende Galloways en Konikpaarden. Een perfecte bestemming voor een dagtrip dus.

Wist je dat Thorn een eigen wijngoed en daarmee ook wijn heeft. Een persoonlijke aanrader van Eliane.

10 top tips voor Thorn

Thorn het witte stadje

Thorn ligt ten zuidoosten van Roermond vlakbij de Belgische grens in Midden-Limburg. Het historische centrum van het plaatsje ziet er schilderachtig uit door de wit gekalkte gevels van de huizen en is een beschermd stadsgezicht. De straten zijn met Maaskeien geplaveid in de prachtigste patronen. Aan het centrale plein staat de abdijkerk, wat vroeger een vrouwenbolwerk was. Thorn was vroeger namelijk een ministaatje, met een vorstin-abdis aan het hoofd. Zij werd bijgestaan door een kapittel van veertien stiftdames en zes kanunniken. Pure girlpower dus.

10 tips voor een bezoek aan het Toscane van Limburg

Lees hieronder mijn top 10 tips en maak van je bezoek aan Thorn een succes!

1. Slenter door de witte straatjes

Je bent hier niet langer dan een uur – anderhalf uur mee zoet, zelfs in slakkentempo. Maar dat is nou juist het charmante. Je komt helemaal in de relax modus. En buiten de weekenden en vakanties om is het er ook nog eens heerlijk rustig. Het mooiste huis staat wat mij betreft op het kruispunt van de Holstraat en Daalstraat: een statig pand met fijne antieke lantaarnpalen aan weerszijden.

(Betaald) parkeren kun je op het openbare parkeerterreintje naast antiekwinkel B-Unique (Meers 4). Mijn standaard slenter-route vanaf dit punt is: het steegje naar de Tripaardstraat, Hofstraat, Onder de Bomen, Kloosterberg, Wijngaard (het plein), Daalstraat, Holstraat, Hoogstraat, Bogenstraat en terug naar Hoogstraat, Kerkberg.

Fototips: Het doorkijkje naar het plein aan de Wijngaard en het plein zelf zijn super fotogeniek. Maar let ook op de details in het stadje: bewonder de tegen de muren groeiende stokrozen, de versiersels op de deuren, de glas in lood details van de huizen… Allemaal kleine pareltjes.foto tip Thorn

2. Shop in het Vintage Atelier

Loop binnen bij het knusse Vintage Atelier Thorn aan de Bogenstraat. Je vindt hier lifestyle – en vintage artikelen, die overigens ook online verkocht worden. Een leuke winkel om bijvoorbeeld een cadeautje te scoren of jezelf met iets leuks te verwennen.

vintage bogenstraat thornvintage winkel Thorn

3. Laat je inspireren voor je interieur bij B-Unique

Bezoek de antiekwinkel B-Unique aan de Meers waar je lekker rondsnuffelt tussen apothekerskasten, van oude dekens gemaakte kussens, industriële lampen en krukjes, vintage wielerfietsen en originele snuisterijen zoals paspoppen.

4. Duik natuurreservaat Koningssteen in

Neem je wandelschoenen mee en wandel aan de Grote Hegge in het aan Thorn liggende natuurreservaat Koningsteen. Je komt oevers met spierwitte kiezels en verbleekt sprokkelhout (aan de zijde van de Kessenichplas), zeilboten op de plas en je pad kruisende Schotse Hooglanders tegen. Het is heel afwisselend wandelen met veel open ruimte. Je kunt vrij gaan struinen en je wandeling starten bij de parkeerplaats vlakbij het dagstrand van Thorn en dan het pad tussen de Kessenichplas en de Grote Heggen nemen. Heb je jonge kinderen dan vinden die het ook vast leuk om voorafgaand of na het wandelen te spelen op het dagstrand en te poedelen in de plas. Je kunt ook een wandeling maken waarbij je de plaatsjes Thorn, Kessenich én het natuurgebied aandoet. Op de site van de VVV van Midden Limburg vind je deze wandeling die zowel cultuur als natuur omvat.

kessenichplas thorn

5. Overnacht bij het Molenaarshuis

B&B Het Molenaarshuis ligt tegenover de oude watermolen. Het rustieke pand dateert uit 1780 en was vroeger bestemd voor de molenaar en zijn knechten.

6. Vier vakantie in Huis Broeckmeulen

Dit huis en haar grote tuin (mét zwembad) is perfect voor een vakantie met een groep, je familie of je vriendenclub (wanneer het weer kan uiteraard). Het achttiende-eeuwse monumentale witte pand heeft allure en ligt aan het centrale plein van Thorn. Wat Broeckmeulen nog mooier maakt zijn de sfeervolle ruimten met prachtige details. Een vriendin van mij verbleef hier met haar familie afgelopen zomer en stuurde mij jaloersmakende foto’s toe. Dus nou wil ik ook ;0) In het voormalige tuinhuis, de Kersenboom genaamd, kun je met maximaal 6 personen logeren. Ideaal voor een gezin.

7. Slaap op een drijvend Treibgut vlot

Geniet van de Maasplassen en uitzicht op Thorn en andere leuke plaatsjes aan het water op een drijvend Treibgut vlot, te huren bij Sailcentrum Limburg dat net over de grens in België ligt. Je bepaalt zelf waar je heen gaat en gooit het anker uit daar waar je het mooi vindt. Hoe speciaal en origineel is dit? Back to basics met je gezin of met vriend of vriendin. Lekker uitrusten op het water en in de natuur.

maasplassen-mooi-natuurgebied

8. Voel je een vorstin in hotel Abdijfhof

Ben je meer een luxepoes dan een vlotvaarder? Boek dan een suite in Hotel Abdijhof. Het ligt in het paleiscomplex van de vorstin-abdis Maria Cunegonda van Saksen en in de schaduw van de abdijkerk. Als gast van het hotel verblijf je u in het voormalig keukengebouw.

9. Eten in Wessem bij Pont

Heel eerlijk word ik niet echt wild van de lunch- en dineropties in Thorn zelf. Het eenvoudige pannenkoekenhuis Pannekoekenbakker Thorn is nog leuk met kinderen (onder het mom van ‘zij blij, jij blij’), maar alle restaurants zijn vrij traditioneel en niet echt vernieuwend qua keuken en inrichting. Ik kwam wel restaurant Pont in Wessem, een plaatsje vlakbij, tegen. Het ligt aan de oever van de Maas. Deze nieuwe tent sprak mij aan en komt zeker op mijn things-to-do-lijstje voor mijn volgende bezoek aan de omgeving. Verspreid over het plaatsje Thorn zijn meerdere terrasjes te vinden waar je een heerlijk Limburgs biertje achter je kiezen kunt slaan of een Limburgse vlaai, zoals alleen Limburg ze kent, bestelt.

10. Combinatietips Stevensweert en Connecterra

Tot slot twee combinatietips, Combineer een bezoek aan Thorn met een bezoek aan vestingstadje Stevensweert op het Eiland van de Maas. Dit is ook bijzonder charmant. Aanrader bij Stevensweert: wandelen (Rondje Molenplas) bij het monument met de versteende bomen en de Hompesche molen.

stevensweert versteende bomen limburgstevensweert versteende bomen limburg

Of ga na of voor Thorn naar Connecterra in België, bij Maasmechelen, net over de grens (half uur rijden). Meer dan een kwart eeuw geleden draaide hier nog de steenkoolmijn van Eijsden op volle toeren. Vandaag de dag ziet het landschap er helemaal anders uit en geniet je er van spectaculaire panorama’s over bergen en meren. Je gelooft niet dat het op een steenworp afstand van ons vlakke Nederland ligt.

connecterra

Thorn ligt ook vlakbij Nutchel Cabins; een tiny house in België midden in de natuur.

Nog meer bestemmingen voor een fijne dagtrip:

10 tips witte stadje thorn

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *