De leukste weetjes over koffie

comments 8
beste-koffie-spots-in-hamburg

De leukste weetjes over koffie! Ik kreeg een barista training van niemand minder dan Jesse van der Ark, de 4e barista op de ranglijst van Nederland. De training vond plaats op de Universita del Caffe een inspiratie volle plek om te zijn. En je weet wat ze zeggen, sharing is caring!

wat-je-moet-weten-over-koffiie-melk-cappu

Cold brew koffie: hoe maak je dat thuis?

De Koffieplant

Zoals met wel meer, weet ik vaak wel waar het vandaan komt, maar de details nooit precies. Dus laten we beginnen met de basis. Koffiebonen komen voort uit de koffieplant. Die ziet er uit als hierboven. Na 4 jaar komen hier pas besjes aan. In die besjes zitten vaak 2 bonen verstopt. De kwaliteit van die besjes varieert. Over het algemeen kopen de betere merken, alleen de rijpe besjes op. Van uw vriendelijke supermarktmerken die betaalbaarder zijn, kan je er vanuit gaan dat ze vaak voor de restanten gaan.

Handgeplukt of Machinaal

Doorgaans zijn er 2 manieren om de koffiebonen te oogsten. Je kan het machinaal doen, waarbij een soort truc over de plantage rijdt en alles losschudt. Of uiteraard handgeplukt. En als je je dan beseft hoeveel bonen er in een zak van 250 gram gaan, dan sta je wellicht niet meer zo raar te kijken dat dit zakje rond de 6 à 7 euro kost.

Gewassen of ongewassen

Als de besjes geoogst worden op de plantage, dan hangt het van de plantage af of de besjes vervolgens gewassen of gedroogd worden. Het verschil heeft enorm veel effect op de smaak van de bonen. De bonen die gewassen worden, staan bekend om een wat zuurdere (fruitiger) smaak. De bonen die gedroogd worden, hebben vaker een wat complexere en diepere smaak ontwikkeling. Ik noem het een kwestie van smaak en heb persoonlijk geen voorkeur, het is maar net waar je zin in hebt.

Direct trade

Direct onderhandelen met de boeren zorgt ervoor dat je de boer vaak een veel betere prijs kunt geven en ziet waar het geld terecht komt. Dit zorgt voor investeringen in de materialen aldaar en betere omstandigheden voor de boeren.

Cappuccino

Hoe herken je een goede cappuccino? Een goede cappuccino kan je aan een aantal dingen herkennen. Het melk hoort geen zichtbare bubbels te hebben. De rand rondom hoort iets donkerder te zijn en de melk hoort echt te glanzen, een beetje zoals verf in blik. Als je met je lepeltje het schuim iets opzij schuift, hoort dit stevig schuim te zijn. De meeste cappuccinos zijn vooral veel hete melk met een dun laagje schuim. De cappuccino is direct drinkbaar en hoort dus niet loeiheet te zijn. En tot slot hoort de cappuccino de hele tijd hetzelfde te smaken. Een perfect combi van koffie met schuim dus.

wat-je-moet-weten-over-koffiie-melk

Latte Macchiato

Een latte macchiato. Dit kan zo lekker zijn, alleen ken ik weinig tentjes die hem goed kunnen maken. Hoe herken je dus een goede latte macchiato. De latte macchaito is opgebouwd uit 3 lagen. Warme melk, espresso en schuim. Een goede latte machiato bestaat dan ook uit deze 3 lagen. Macchiato betekent gevlekt, de vlek die je krijgt als je de espresso erin giet, zoals je op de foto hieronder kunt zien. De melk laat je een tijdje staan, zodat het schuim en de warme melk zich goed scheiden, waarna je er de espresso in kunt gieten.

wat-je-moet-weten-over-koffie

Smaak van de bonen

De smaak van de bonen worden beinvloed door de grond waarop ze groeien. Zo heb je in Zuid Amerika ook veel cacaoplantages rondom de koffie plantages. Je kan je voorstellen dat dit qua smaak invloed heeft op de koffie. En in sommige landen wordt er juist meer citrus vruchten geteeld. Alle omstandigheden kunnen invloed hebben op de smaak van de boon en daarom is er ook veel variatie te vinden in bonen.

Caffeine

In een espresso zit de helft van de caffeine als in een gewone kop doorloop koffie zit.

Verbrand

Weet je nog dat je ouders vroeger de pot altijd op de warmhoudplaat lieten staan? Die koffie was niet te zuipen zo bitter. Dat komt omdat de warmte ervoor zorgt dat de bonen zich verder blijven ontwikkelen. Op een gegeven moment komen alleen nog maar de bittere tonen vrij uit de boon. Dus een zo kort mogelijke aanraking met warmte zorgt voor de beste smaak van de bonen.

De echte koffie liefhebber wordt van deze blogs ook blij:

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

8 Comments

    Geef een reactie