Dit zijn de mooiste musea in Nederland

comment 1

We zijn zo enorm verwend met de enorme variatie aan musea in Nederland. Als je van plan bent om op pad te gaan in Nederland dan is de keuze reuze. Hier is onze lijst met de mooiste musea in Nederland. Ik persoonlijk breng graag veel tijd door in musea, en dat geldt ook voor de rest van de Instagram bloggers. We voelden ons zo vrij om onze favorieten met je te delen. (regelmatige updates!)Museum Voorlinden | Wassenaar (Den Haag)

Over dit prachtige museum in Den Haag hebben we al veel geschreven. Het verbaast ons altijd en zelfs de vaste verzameling is altijd de moeite waard. De lichtinval in het Voorlinden is geweldig en als je uitgekeken bent, kan je daarna heerlijk rondlopen in de prachtige tuinen om het museum heen.

De leukste adressen voor een dagje (of weekend) Den Haag.

Teylers Museum | Haarlem

Teylers Museum is de best bewaarde 18e-eeuwse openbare kennisinstelling voor kunst en wetenschap ter wereld. Het is sinds 1784 open voor het publiek en verwelkomt iedereen die graag naar objecten van interesse in de beeldende kunst en de wetenschappen wil kijken. Het is een unieke plek met een bijzondere sfeer en een bezoek zal zeker een onvergetelijke ervaring zijn. Koop je kaartjes tijdig hier. 

Leuk in combinatie met deze stadswandeling

View this post on Instagram

Pleasant pluche

A post shared by Robert-Jan de Kort (@robertjandekort) on

Kunst Museum | Den Haag

Een van de meest gewaardeerde tentoonstellingen van het Kunst Museum Den Haag is het prachtige Art Deco-gebouw zelf. Ontworpen door architect H.P. Berlage, het valt niet alleen op door zijn opvallende gele metselwerk, maar ook door zijn ruime interieur, natuurlijk licht en moderne kleurstelling. Berlage zelf geloofde dat dit zijn grootste werk ooit zou zijn. Het was echter ook zijn laatste en hij zag zijn meesterwerk nooit voltooid, aangezien hij stierf een jaar voordat het gebouw klaar was. Tachtig jaar later kunnen we zeggen dat Berlage zijn belofte zeker is nagekomen. Het gebouw is nog steeds erg populair bij bezoekers, kunstenaars en architecten en behoort tot de mooiste en modernste museumgebouwen van Europa.

Wil je ook de grootste collectie Mondriaans bij elkaar zien? Koop je kaartjes alvast hier. 

mooiste-musea-nederland-gemeentemuseum-den-haag

De Pont | Tilburg

De Pont is gehuisvest in de Zuid-Nederlandse stad Tilburg, in een voormalige wolspinnerij die Benthem Crouwel Architecten heeft getransformeerd tot een ruimte waar hedendaagse kunst op zijn mooist te zien is. Het uitgestrekte, lichte hoofdgedeelte van de monumentale oude fabriek en de intieme ‘wolopslagruimtes’ vormen een prachtige omgeving voor de vele kunstwerken die De Pont heeft verzameld sinds de opening voor het publiek in september 1992. Het acquisitiebeleid is gericht op het accentueert niet de breedte maar de diepte van het verzamelen, waarvoor ruwweg drie grote tentoonstellingen per jaar als broedplaats dienen. Het aanvullende programma van kleinere solopresentaties in de projectruimte is niet direct gerelateerd aan de collectie.

Tips voor een leuke mini vakantie naar Tilburg

mooiste-musea-nederland-de-pont-tilburg

Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is het museum voor het erfgoed en de geschiedenis van de stad en voor de hedendaagse beeldcultuur. Het is ontstaan ​​door een fusie van het Breda Museum en het Museum of the Image (MOTI). De geschiedenis van Stedelijk Museum Breda gaat terug tot 1903, toen het eerste stadsmuseum werd opgericht. Sindsdien heeft het een rijke en gevarieerde collectie opgebouwd, gericht op ontwikkelingen in en rond de stad. Er zijn deelcollecties over thema’s als religie, leger en industrie. Het museum heeft ook een uitgebreide collectie beeldende kunst en collecties grafisch ontwerp en digitale visuele cultuur.

Een dagje Breda vol goede koffie en leuke hotspots.

gemeentemuseum-breda

Kunsthal | Rotterdam

De Kunsthal in Rotterdam is een van de iconen van de moderne architectuur en wordt jaarlijks bezocht door grote aantallen architectuurliefhebbers van over de hele wereld. We houden persoonlijk van het auditorium; de karakteristieke schuin oplopende hal met zijn kleurrijke Gispen stoelen.

10 Perfecte (Instagram-proof) hotspots in Rotterdam

mooiste-musea-kunsthal-rotterdam

Boijmans van Beuningen | Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig museum in het hart van de Nederlandse havenstad Rotterdam. Het is het enige museum in Nederland dat de bezoeker een uitgebreid overzicht biedt van westerse kunst van de middeleeuwen tot heden.

Dit zijn de mooiste musea in Nederland

Bonnefantenmuseum | Maastricht

Het Bonnefantenmuseum, ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi, is een prachtige toevoeging aan de skyline van Maastricht. Met de beroemde Treppenstraße (monumentale trap) die naar de tentoonstellingsruimten leidt, is het onbetwiste hoogtepunt de koepel; de markante toren aan de oevers van de Maas.

Een weekendje Maastricht? Dit zijn de niet te missen highlights!

bonnefantenmuseum-maastricht

Stedelijk Museum | Amsterdam

Hoogtepunten in kunst en design van 1880 tot nu. Je mag de rij voorbij als je van tevoren een kaartje koopt.

mooiste-musea-nederland-stedelijk-museum-amsterdamstedelijk-museum-amsterdam

FOAM | Amsterdam

Het Nederlands Fotomuseum verzamelt en bewaakt het fotografisch erfgoed van Nederland, nu en in de toekomst, en maakt het toegankelijk voor het publiek. Het doel is altijd om de fotografie relevant te maken voor de context van vandaag. We verzamelen en tonen fotografie die de wereld waarin we leven weerspiegelen om het leven van mensen te verrijken met visuele verhalen die ertoe doen.

foam-amsterdam

Van Gogh Museum | Amsterdam

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is een van de meest populaire musea ter wereld en trekt bezoekers uit alle hoeken van de wereld. Dit komt natuurlijk voor een groot deel doordat het de grootste collectie werken van Vincent van Gogh huisvest – meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 van zijn brieven. Het Van Gogh Museum, dat oorspronkelijk in 1973 op het Museumplein werd geopend, is in de loop der jaren uitgebreid en gemoderniseerd, waardoor het een echt hypermoderne tentoonstelling en bezoekersruimte is.

Omdat er voor het Van Gogh Museum het hele jaar door een rij staat, adviseren we je van tevoren je entreekaartjes online aan te schaffen, dat kan bijvoorbeeld hier. 

van-gogh-museum-amsterdam

Scheepvaartmuseum | Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum is een Nederlands museum over scheepvaart aan het Kattenburgerplein 1 in Amsterdam. Het is gevestigd in het pand van het voormalige Lands Zeemagazijn en bevat de op één na grootste maritieme collectie ter wereld. Het is gespecialiseerd in de maritieme geschiedenis van Nederland. Zorg ervoor dat je de VR-ervaring in het schip achter het museum bezoekt.

scheepvaartmuseum-amsterdam

NEMO | Amsterdam

NEMO Science Museum is een wetenschaps- en technologiemuseum in Amsterdam. Het motto van NEMO is Hands On! of Verboden uit te blijven. En daarom vinden we het leuk! In de zomer kun je genieten van een drankje op het perfecte dakterras met een geweldig uitzicht over de stad!

Hermitage | Amsterdam

Hermitage Amsterdam is een van de mooiste musea in Nederland waar je verschillende kunsttentoonstellingen kunt zien uit verschillende museumcollecties. Er is altijd een tentoonstelling uit de collectie van het Staatsmuseum de Hermitage in Sint-Petersburg, met meer dan drie miljoen objecten een van ‘s werelds grootste musea.

Nieuwsgierig naar D Hermitage in St Petersburg? Lees ons blog hier.

Huis Marseille | Amsterdam

Huis Marseille Fotomuseum is een fotomuseum aan de Keizersgracht in Amsterdam, gevestigd in een monumentaal grachtenpand uit 1665. Het is het eerste museum in Nederland dat zich specifiek richt op fotografie als kunstvorm. Sinds 1999 is er elke drie maanden een nieuwe tentoonstelling.

Oude Kerk | Amsterdam

De Oude Kerk is het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam en is gelegen aan het Oudekerksplein in de wijk Amsterdam-Centrum. De kerk is opgedragen aan Sint Nicolaas, bisschop van Myra, door Guy van Avesnes, de bisschop van Utrecht.

Het Grachtenhuis | Amsterdam

Het Grachtenhuis is een museum aan de Herengracht in Amsterdam gewijd aan de 17e-eeuwse Amsterdamse grachten. Het museum vertelt de geschiedenis van de grachten door middel van een interactieve en multimediatentoonstelling.

View this post on Instagram

Portrait of a lady | The 17th century glamour of an Amsterdam canal house is the perfect backdrop for the paintings of Dutch impressionist Isaac Israels, whose art is on exhibit at @hetgrachtenhuis until the 30th of April. Many thanks @hetgrachtenhuis for giving us a sneak peek after hours, and to @senns_less and @karlijnmerle for organizing. My model here is the lovely @malaklrk, who I met through the nude cinemagraph shoot we both did for @annstreetstudio and @kevinburg in Paris! @instagram is awesome that way. Tap the photo to see who else was part of the fun. And check the tags to see more of this museum: #emptymuseumhetgrachtenhuis #museumhetgrachtenhuis #hetgrachtenhuis #museumofthecanals

A post shared by Deepa Paul (@storiesbydeepa) on

Rijksmuseum | Amsterdam

Je kan niet naar Amsterdam komen zonder een bezoek aan het Rijksmuseum. Het bekendste museum van Nederland en een reden waarom veel mensen buiten Amsterdam naar de hoofdstad komen. Wist je dat alle kinderen onder de 18 jaar gratis naar het Rijksmuseum mogen. De rest koopt het beste zijn kaartjes hier.

View this post on Instagram

A reunion of Rembrandts | For the first time ever, 350 years after his death, the @Rijksmuseum reveals its entire collection of Rembrandt paintings, sketches and etchings in one monumental exhibit called “All the Rembrandts,” opening today. I was fortunate to be one of 15 Instagrammers invited to see the exhibit in an empty Rijksmuseum. It was an incredible opportunity to come face-to-face with the breadth of Rembrandt’s genius, from his tiniest work (a 3cm self-portrait) to the largest (the Night’s Watch, in this photo). “All the Rembrandts” runs until June, and is an unmissable tribute to one of the greatest visual storytellers of all time. Sharing more in my stories, plus a visit to the magical @Rijksmuseum library! 📷: @marcodreijer #alltherembrandts #shotonmoment #momentwide #girlsinmuseums #museumwanderlove #dametraveler #amsterdam

A post shared by Deepa Paul (@storiesbydeepa) on

Centraal Museum | Utrecht

Het Centraal Museum bevindt zich in de stad Utrecht. Het Centraal Museum heeft een uitgebreide collectie oude en moderne kunst en ook het Nijntje Museum en het Rietveld Schröderhuis maken deel uit van het Centraal Museum.

Wandelen door de mooiste straatjes van Utrecht

centraal-museum-utrecht

CODA | Apeldoorn

CODA is een cultureel centrum in de Nederlandse stad Apeldoorn met een openbare bibliotheek, archief en musea. Het ontwerp is van de Nederlandse architect Herman Hertzberger. CODA is een acroniem afgeleid van Cultuur Onder Dak Apeldoorn.

coda apeldoorn

Zuiderzeemuseum | Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum is een cultuurhistorisch museum in de Nederlandse stad Enkhuizen, waar de cultuur- en maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee in beeld wordt gebracht. Het museum bestaat al sinds 1948. Het werd in 1983 uitgebreid met een groot openluchtmuseum waar dorpen en gebouwen werden herbouwd.

Kaartjes voor het Zuiderzeemuseum schaf je makkelijk online aan hier.

 

Kroller Muller Museum | Otterlo

Het Kröller-Müller Museum is een museum voor moderne kunst, gelegen in Nationaal Park De Hoge Veluwe in Otterlo in de Nederlandse provincie Gelderland. Het museum en het aangrenzende beeldenpark, samen zo’n 25 hectare groot, genieten internationale bekendheid.

View this post on Instagram

Rise above it all | Open only occasionally and in good weather, Krijn Giezen’s 87 meter-high “Kijk Uit Attention” is literally the high point of a visit to the @krollermullermuseum sculpture garden. After climbing 270 steps, I found myself above the treetops of the Hoge Veluwe National Park as golden hour began. For a breathtaking 15 minutes I had this world of green and gold all to myself. That feeling of peace and delight is something I’m going to carry with me into the start of a new week. Check out my saved story highlights for more of this amazing experience. And have a great week ahead! 📸: @niscovery #emptykrollermuller #emptyodilonredon #odilonredon #thediscoverer #hogeveluwe #gelderland

A post shared by Deepa Paul (@storiesbydeepa) on

De Fundatie | Zwolle

Een dagje Zwolle, erg Instagram proof!

Mis jij nog iets in onze lijst van mooiste musea in Nederland?

Wil je net als ons regelmatig een museum bezoeken, dan kunnen de kosten oplopen. Een museumkaart kan dan een handige oplossing zijn.

mooiste-musea-nederland

Nog meer kunst & cultuur:

NOTE: In dit blog zijn affiliate linkjes opgenomen. Het kost jou niets extra, maar stelt mij wel in staat om deze 
website van de leukste nieuwe tips te blijven te voorzien.
Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

1 Comment so far

    Geef een reactie